VVD: is milieuzone wel nodig?

Collegepartij VVD zet grote vraagtekens bij de milieuzone voor brommers en scooters die wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) per 2018 wil invoeren.

De wethouder wil per 2018 geen scooters ouder dan 2011 in de stad. Beeld Klaas Fopma
De wethouder wil per 2018 geen scooters ouder dan 2011 in de stad.Beeld Klaas Fopma

'Als de overheid besluit dat je jouw eigendom niet meer kunt gebruiken, is dat nogal wat," zegt VVD-raadslid Rik Torn. "Dan vind ik dat we daar zorgvuldig in moeten zijn."

De wethouder wil per 2018 geen brommers en scooters in de stad die ouder zijn dan 2011. "Je zou maar net in 2010 een scooter hebben gekocht. Als je er zuinig mee omgaat, kan die nog jaren mee," zegt Torn. "En een scooter is voor mensen soms bittere noodzaak, als ze bijvoorbeeld buiten de stad wonen of werken."

Nodig
De VVD vraagt zich bovendien hardop af of de milieuzone wel nodig is, omdat auto's en scooters al schoner zijn geworden. De wethouder moet oppassen dat hij geen achterhoedegevecht aangaat, vindt Torn. Ook is het grensjaar 2011 naar de smaak van de VVD willekeurig gekozen.

Op dit moment zijn zo'n twintigduizend brom- en snorfietsen binnen de milieuzone ouder dan 2011. Over twee jaar zouden dat er volgens schattingen vijftienduizend zijn. Dat grote aantal gedupeerden geeft voor Torn aan dat de stad hier niet lichtvaardig mee om moet gaan.

"Als we helemaal niet aan de Europese richtlijnen konden voldoen, zou ik me er nog iets bij kunnen voorstellen." Dat gevaar lijkt geweken, op een paar plekken na. De Europese normen gaan bovendien over stikstofdioxide en fijnstof en de bijdrage daaraan van brom- en snorfietsen is 'beperkt', zo bleek onlangs uit TNO-onderzoek.

Luchtkwaliteit
Maar voor de wethouder zijn de Europese normen niet langer doorslaggevend. Uit onderzoek blijkt wel dat binnen de norm de luchtkwaliteit nog niet per se goed is voor de volksgezondheid. En de Europese normen gaan over fijnstof en stikstofdioxide, waar de brommers en scooters inmiddels in beeld zijn gekomen als uitstoters van veel kankerverwekkende koolwaterstoffen en ultrafijnstof.

Overigens is het nog niet gezegd dat de VVD zich in de gemeenteraad tegen de milieuzone keert. Torn en duoraadslid Cees Eenhoorn willen eerst antwoord op een lange rij kritische vragen. "Als wij ons standpunt al hadden bepaald, hoefden we deze vragen niet te stellen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden