'VVD is met een flutnota over sluiten van grenzen klaar voor verkiezingen'

Met een flutnota over het sluiten van de grenzen voor asielzoekers is de VVD klaar voor verkiezingen, stelt Marcel Duyvestijn. 

Asielzoekers bij de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Ter ApelBeeld ANP

De VVD wil de grenzen voor asielzoekers sluiten. Hatseflats. Kamerlid Malik Azmani schreef een migratienota waarin hij dit toelicht. Een nota! Het klinkt doorwrocht. Alsof hij jaren heeft lopen zwoegen. Maar meer dan een discussienota is het niet. En eigenlijk is het dat niet eens.

Het is gezwets in de ruimte. Maar goed, ook dat mag. Inmiddels vindt hij het zelf ook wel wat 'controversieel'. Daarmee zeg je eigenlijk al: het is een ballon, een bruine wind. Meer niet.

Maar goed, je hebt jezelf wel op de kaart gezet. Niemand kende hem. Azmani was een backbencher achter een pilaar. Nu wil ineens iedereen met hem praten. Dat is een huzarenstukje. Na al die schandalen die de VVD teisterden, vonden ze het ook wel prettig om weer eens de aanval te kiezen.

Heikele punten
En op zich heeft Azmani gelijk als hij zegt dat 'het denken niet stilstaat in een coalitie'. Zeker op het gebied van migratie moet je elke oproerkraaier verwelkomen. Kom maar op met die frisse ideeën. Was Bolkestein ook niet die originele denker die uiteindelijk vaak gelijk kreeg?

Ik ben gek op mensen die knuppels in hoenderhokken gooien. En zeker als het om heikele punten gaat, kunnen er niet genoeg dwarsdenkers zijn. Mensen als Pim Fortuyn en Ayaan Hirsi Ali hebben met veel geroeptoeter veel bereikt. Ook daar zat vaak vilein drama bij. Maar toch zag je dat zij het meenden.

Dat is het verschil met dit plan. Dit is niet serieus te nemen. Niet eens omdat het onhaalbaar is. Nee. Het is vlees noch vis. Nergens wordt het concreet.

Gezwets
Ik begreep dat hij er een jaar aan heeft gewerkt. En dan kom je met zeven pagina's pathetisch gezwets. Over dat je het niet meer aan kunt zien dat mensen verdrinken als hun gammele bootje bezwijkt. Over dat je niet weet wat je binnenhaalt, een gelukzoeker of een terrorist. En uiteindelijk staat het water ons aan de lippen en zien we Azmani met zijn geile vinger in de dijk. Mooi beeld.

Het is ook nooit bedoeld als serieus stuk. Dit is een geurvlag. Azmani weet heel goed dat er van die notitie alleen blijft hangen dat de VVD asielzoekers wil weigeren. En zelfs dat niet. Het merendeel van de mensen denkt nu dat de VVD iets tegen migranten heeft. En dat vinden ze helemaal niet erg. Dat levert electorale winst op.

Wat de VVD met deze flutnota wil, is een klaroenstoot geven om aan te geven: wij zijn klaar voor de verkiezingen. Het is nu zaak dat de PvdA zich zo gaat schamen voor haar coalitiegenoot dat zij de stekker eruit trekt. Een gouden regel in de politiek is: de breker betaalt. Dat snappen ze bij de VVD maar al te goed.

Spel
Bij de VVD hebben ze alle cijfertjes van de verkiezingen van vorige week goed tot zich door laten dringen. Het rechtse blok is veel groter dan het linker blok. De VVD is er alles aan gelegen om die verschillen te accentueren, zodat Rutte over niet al te lange tijd een prachtige rechtse regering kan vormen.

Politiek is spel. En zo wordt het gespeeld. Dat is al eeuwen zo. Toch heb ik het gevoel dat het vroeger over ideeën ging, over wat het beste was voor de menschen in het land. Nu gaat het om de winst op korte termijn.

Vroeger zou je worden uitgelachen als je met zo'n notitie als die van Azmani zou komen, die een mbo-stagiaire er in een middag uit ramt. Nu ben je de vlaggendrager. Het is echter de vlag van de pyrrusoverwinning. Op de lange termijn win je niks, behalve dat steeds meer mensen zich van de politiek afwenden.Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden