Update

VVD: Huldiging kon beter

null Beeld anp
Beeld anp

De huldiging van Ajax op het Museumplein had nog beter gekund. Dat zei fractievoorzitter Robert Flos van de Amsterdamse VVD vandaag. 'Het is redelijk, maar nog niet goed genoeg verlopen.'

Volgens Flos is het managen van de mensenmassa's bijvoorbeeld voor verbetering vatbaar. Zondag raakten tientallen personen gewond doordat ze in de verdrukking kwamen. Er klommen ook veel mensen in de torens op het Museumplein. Dit kan volgende keer worden voorkomen door meer toezicht of door andere torens neer te zetten, zegt de VVD'er.

De politicus denkt verder dat de gemeente in de toekomst bepaalde routes door de stad droog moet leggen, wat inhoudt dat daar geen alcohol te krijgen is. Nu was dat alleen op het Museumplein zelf het geval. Met deze maatregelen kan een volgende huldiging wat Flos betreft wel weer op het plein plaatshebben.

De VVD'er vindt overigens ook dat de gemeente en Ajax in de toekomst heldere afspraken moeten maken met fans die op het podium het publiek mogen toespreken. Enkele supporters van het sfeervak van de voetbalclub die dat zondag mochten doen, riepen leuzen over Joden. 'Een minimale eis is dat ze dit soort termen niet meer gaan gebruiken', aldus Flos.

PvdA-raadslid Geke van Velzen zei nog geen definitief oordeel over de huldiging te kunnen vellen, omdat er nog geen precies beeld is van het aantal vechtpartijen of vernielingen. Volgens haar lijkt het er echter op dat het 'in grote lijnen een hele feestelijke happening' was. Toch constateert ook zij dat 'een aantal zaken een beetje uit de hand liep'. Zo noemt ze het 'zorgelijk' dat een aantal mensen in de verdrukking raakte.

Evelien van Roemburg van GroenLinks stond zondag zelf op het Museumplein en maakte 'een ontzettend mooi volksfeest' mee. Volgens haar zorgde een kleine minderheid van de supporters voor opstootjes of relletjes. 'Maar het overgrote deel heeft het leuk gehouden.' Het raadslid vindt dat Amsterdam goed voorbereid was op de grote hoeveelheid mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden