VVD: Houd Top 600-leden langer vast

De leden van de Top 600 zijn sinds 2011 meer dan vierduizend keer gearresteerd. In meer dan de helft van de gevallen stonden de arrestanten binnen zes uur weer op straat.

Paul Vugts
null Beeld CvW / Het Parool
Beeld CvW / Het Parool

Dat komt doordat deze groep veelal jonge, gewelddadige criminelen meteen na een vergrijp worden gepakt, ook al is dat een lichter misdrijf.

VVD-raadslid Dilan Yesilgoz wil dat de politie lichtere vergrijpen door criminelen uit de Top 600 'stapelt', waardoor ze arrestanten niet steeds hoeft te laten gaan. Ze dringt daarop aan in vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Sinds de overheid probeert de Top 600 van straat te halen, zijn 3.899 keer personen uit de lijst aangehouden. In 2.194 gevallen is de arrestant binnen zes uur vrijgelaten (exclusief de tijd tussen middernacht en 9 uur 's ochtends).

Yesilgoz wijst op het beleid ten aanzien van verslaafde veelplegers, waarbij de overheid lichtere vergrijpen opspaart en zo de verdenking verzwaart. Zo kan de arrestant wel langer in de cel kan houden - en is er tijd om behandeling op te dringen.

Het college van b. en w. kon vanmorgen nog niet reageren omdat Yesilgoz eerst zelf antwoord moet krijgen op haar vragen.

Succesvol
Overigens wordt de Top 600 door een grote meerderheid als dermate succesvol beschouwd dat het van oorsprong tijdelijke project in een nieuwe vorm zal blijven bestaan.

Het aantal Top 600-klanten dat na detentie weer zware geweldsmisdrijven pleegt, is met 53 procent gedaald. Een steekproef heeft uitgewezen dat 'het sociale netwerk' van de Top 600-criminelen versterkt is sinds ze intensief worden begeleid, dat ze hun financiën beter op orde krijgen en er vaker in slagen een woning te vinden, zo staat in de recentste rapportage.

Uit onderzoek blijkt dat zeven van de tien Amsterdammers er vertrouwen in heeft dat de criminaliteit daalt door de Top 600-aanpak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden