VVD: geen sociale woning meer voor asielzoekers

Asielzoekers met een verblijfstatus moeten voortaan geen sociale huurwoning meer toegewezen krijgen. Ze kunnen worden ondergebracht in tijdelijke onderkomens als leegstaande kantoren, verlaten bejaardenhuizen of desnoods gestapelde containers.

Vluchtelingen in Nijmegen Beeld anp
Vluchtelingen in NijmegenBeeld anp

Hiervoor pleit VVD-Tweede Kamerlid Roald van der Linde vandaag in het AD. 'Ik realiseer me dat dit erg onvriendelijk klinkt, maar het loopt uit de hand. Nu zijn die mensen misschien nog te plaatsen, maar niet als er nog eens 50.000 bijkomen.'

Ze moeten bijvoorbeeld worden ondergebracht in lege kantoorpanden. 'Of het nou kantoren zijn of gestapelde containers, we zullen er altijd voor zorgen dat het er veilig en warm is. Maar het is wel sober. Als je uit een oorlog komt, zou je blij moeten zijn met zo'n woning', zegt Van der Linde.

Geen voorrang
Asielzoekers met een verblijfstatus zouden geen voorrang meer moeten krijgen bij de toewijzing van een huurwoning. 'Nu al ontstaat er sociale spanning, doordat mensen die al jaren op de wachtlijst staan niet snappen waarom zij nog langer moeten wachten. Als we er niets aan doen, gaat het fout', meent Van der Linde.

Volgens het AD denkt Van der Linde dat hij voorlopig alleen gesteund zal worden door de PVV. Coalitiepartner PvdA wil bijvoorbeeld de komende jaren juist 100.000 prefab-woningen bijbouwen, maakte de partij gisteren bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden