VVD: geen reisgeld voor succesvolle artiesten

Succesvolle artiesten als Caro Emerald, Racoon en Direct mogen niet met subsidie van de overheid op tournee gaan in het buitenland. Volgens de VVD hebben zij afgelopen jaar voor duizenden euro's aan reissubsidies ontvangen, terwijl zij dit niet nodig zouden hebben.

Caro Emerald trad op 2 november op in Londen. Beeld getty
Caro Emerald trad op 2 november op in Londen.Beeld getty

Dat stelde VVD-Kamerlid Arno Rutte maandag tijdens overleg in de Tweede Kamer over cultuur. De VVD vindt popmuziek überhaupt geen sector waar subsidie op zijn plaats is. 'De Beatles zijn ook niet gesubsidiëerd doorgebroken.'

Vera Bergkamp (D66) bracht hier tegenin dat 99 procent van de artiesten die met geld van de overheid de grens overgaan, jonge, onbekende artiesten zijn die de reissubsidie goed kunnen gebruiken. Norbert Klein (50PLUS) stelde dat ook bands die in Nederland succesvol zijn nog wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken om in het buitenland door te breken.

Grote namen zijn ambassadeurs voor beginnende artiesten
Het Fonds Podiumkunsten, dat de subsidies regelt, laat weten dat de gegevens over de subsidies altijd openbaar zijn gemaakt. Het is telkens weer een flinke lijst, met grote namen maar ook minder bekende mensen uit de muziek- en danswereld. 'Het is wel zo dat de grote namen in het buitenland de ambassadeurs zijn voor de minder bekenden', zegt een woordvoerster.

De VVD vindt ook dat een optreden in een theater van bijvoorbeeld Guus Meeuwis te goedkoop is. Door subsidies kost dit 30 euro, terwijl een optreden van Guus Meeuwis in het PSV-stadion meer dan het dubbele kost. 'Comfortabel in een klein gezelschap naar Guus luisteren kan gemakkelijk 100 euro kosten.' Volgens Rutte zit de zaal dan ook vol omdat het publiek ook grif betaalt voor bijvoorbeeld Bruce Springsteen of de musical Soldaat van Oranje.

PvdA'er Jacques Monasch vindt dat dure producties zoals opera ondersteuning moeten hebben om het voor een breed publiek betaalbaar te houden. Hij meent dat partijgenoot minister Jet Bussemaker (Cultuur) meer ambitie kan tonen in haar visie op de toekomst van de cultuursector. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch zei moeite te hebben met de suggestie van Bussemaker dat de overheid culturele instellingen pas ondersteunt als ze zelf geen geld kunnen verdienen.

Monasch stelde dat tijdens economisch slechte tijden van de markt niet veel te verwachten valt. Bovendien is niet elke getalenteerde kunstenaar even goed in het aanboren van geld uit de markt omdat hij geen geboren ondernemer hoeft te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden