VVD: geef sociale huurwoning eerder aan werkende

De Amsterdamse VVD-fractie stelt voor een deel van de sociale huurwoningen in de stad met voorrang toe te wijzen aan mensen met een economische of maatschappelijke binding met Amsterdam.

Ton Damen
Het onlangs als Tweede Kamerlid geïnstalleerde Amsterdamse VVD-raadslid Daniël van der Ree. Beeld anp
Het onlangs als Tweede Kamerlid geïnstalleerde Amsterdamse VVD-raadslid Daniël van der Ree.Beeld anp

Daniël van der Ree, het begin deze maand als Tweede Kamerlid geïnstalleerde Amsterdamse raadslid voor collegefractie VVD, doet dit voorstel in een serie vragen aan het Amsterdams college. Het is een van zijn laatste initiatieven als raadslid.

Van der Ree wijst op artikel 14 van de Huisvestingswet, waarin deze mogelijkheid sinds twee jaar wordt geboden.
Door de krappe woningmarkt maken mensen met een baan en een laag inkomen momenteel niet veel kans op de hoofdstedelijke woningmarkt.

Zes jaar
Dat geldt nog meer voor mensen met een salaris tot de huurgrens, 39.000 euro per jaar. Een woningzoekende is economisch gebonden aan het in de verordening aangewezen gebied, aldus Van der Ree, indien hij met het oog op de voorziening van zijn bestaan een redelijk belang heeft zich in het gebied te vestigen. En hij is maatschappelijk gebonden als hij er ten minste zes jaar woont.

Volgens Van der Ree kan het hebben van een baan een goede grondslag zijn voor het met voorrang verlenen van een sociale huurwoning. Hij vraagt het college 25 procent van de woningen voor deze groep te reserveren.

Trigger
Onlangs schreef de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens van Wonen de 'contourenbrief' voor de aankomende Woonvisie, waarin hij zei opnieuw te kijken naar de verdeling van sociale huurwoningen. Daarbij gaat het om wachttijden van woningzoekenden, maar ook om voorrangsregelingen voor moeilijke groepen, stadsvernieuwingsurgenten en statushouders.

Van der Ree vindt dat nu ook ruimte gemaakt moet worden voor werkenden die geen betaalbaar huis kunnen vinden. "Het is voor de Amsterdamse economie essentieel dat mensen die belangrijk zijn voor de stedelijke economie en nog weinig geld verdienen, aan bod komen voor een sociale huurwoning," aldus Van der Ree. "Minister Blok heeft de wet gemaakt en hij is landelijk aangenomen. Ik hoop dat een meerderheid in de gemeenteraad nu ook de noodzaak ziet daar gebruik van te maken. "

Oud-wethouder Freek Ossel heeft rond 2014 het verdelingssysteem voor sociale huurwoningen in de stad vereenvoudigd. Nu diens opvolger Ivens de boel weer op de schop neemt, vindt Van der Ree dat aan werkenden gedacht moet worden. Dat introduceert, zegt hij, een trigger voor Amsterdammers die hier willen wonen om een baan te zoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden