VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ontving kogelbrief

Fractieleider Halbe Zijlstra van de VVD heeft een kogelbrief ontvangen. Een woordvoerster van de partij bevestigt vanavond berichtgeving van de NOS hierover. Zijlstra heeft aangifte bij de politie gedaan.

De kogel werd bezorgd nadat Zijlstra het VVD-plan over de versobering van de huisvesting van asielzoekers had gelanceerd Beeld anp
De kogel werd bezorgd nadat Zijlstra het VVD-plan over de versobering van de huisvesting van asielzoekers had gelanceerdBeeld anp

De kogel werd bezorgd nadat Zijlstra het VVD-plan over de versobering van de huisvesting van asielzoekers had gelanceerd op 10 oktober, aldus de woordvoerster. Verder wil ze er geen mededelingen over doen. Andere partijen doen geen mededelingen over bedreigingen van fractievoorzitters.

Zijlstra zei tegen de NOS dat hij 'problemen rond vluchtelingen blijft benoemen. Ik blijf zeggen wat mijn mening is. Dat laat ik niet sturen door een paar gekken die kennelijk auto's in de fik steken. Ik laat me ook niet beïnvloeden door mensen die mij kogelbrieven sturen.'

De voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, laakt de bedreiging. 'We leven in een open democratie, waarin we met woorden met elkaar in debat moeten gaan. Nooit met geweld of bedreigingen,' laat ze weten.

Vluchtelingendiscussie
De discussie over vluchtelingen heeft de afgelopen tijd tot een reeks incidenten geleid. De brandstichting in de twee auto's van het Wormerlandse GroenLinks-raadslid Harold Halewijn en zijn vrouw afgelopen nacht hangt volgens de politicus mogelijk samen met de discussiebijeenkomst die vanavond wordt gehouden over de komst van vluchtelingen naar de gemeente.

Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten werd eerder deze maand met de dood bedreigd wegens de plannen voor een vluchtelingenopvang in zijn Overijsselse gemeente. Gemeenteraadsleden in Rijswijk kregen vlak daarvoor dreigbrieven wegens de beoogde komst van een asielzoekerscentrum in de Zuid-Hollandse plaats.

Begin deze maand werd een 38-jarige man uit Wezep opgepakt wegens bedreiging en belediging van burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Oldebroek, waar Wezep onder valt. De verdachte stuurde volgens de politie diverse berichten met bedreigingen vanwege het onderzoek van de gemeente naar een mogelijk asielzoekerscentrum in het Gelderse dorp Wezep.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden