Opinie

VVD'ers: 'Wallenhandhavers zijn keihard nodig'

Volgens Rik Torn en Marianne Poot van de VVD zijn 'Venetiaanse maatregelen' geen oplossing op de Wallen, zo betogen ze in dit opiniestuk.

Naast meer handhavers moet er op de Wallen ook beter worden samengewerkt tussen politie, hosts, handhavers en ondernemers. Beeld Marc Driessen
Naast meer handhavers moet er op de Wallen ook beter worden samengewerkt tussen politie, hosts, handhavers en ondernemers.Beeld Marc Driessen

'Feesten of beesten' is de titel van het rapport van de Amsterdamse Ombudsman over de situatie op de Wallen. Een prachtig en levendig gebied in de oude binnenstad. Maar ook het toneel voor bijzonder veel overlast: zwerfafval, geluid, (nep)drugs, taxiproblematiek.

Dat moet nu eindelijk afgelopen zijn.

Het rapport geeft een duidelijk beeld van de twee grondoorzaken van de problemen. Het imago van Amsterdam als een plek waar alles kan en waar je je niet aan regels hoeft te houden. Dat laatste blijkt helaas in de praktijk ook waar te zijn. Er wordt nauwelijks gehandhaafd, er zijn te weinig handhavers, de boetes zijn laag en de pakkans vrijwel nihil.

Voordat er grote spandoeken werden opgehangen wisten de meeste mensen niet eens dat er bijvoorbeeld een alcoholverbod op straat was. Dat zegt genoeg.

Ombudsman Arre Zuurmond draagt in een rapport nieuwe maatregelen aan. Een leeftijdsgrens, niet meer eten op straat en andere 'Venetiaanse maatregelen'.

De Amsterdamse VVD is daar geen voorstander van. De huidige regels kunnen al niet gehandhaafd worden, laat staan nieuwe.

De enige manier om de situatie op de Wallen te verbeteren is met een kordater optreden van de overheid op straat.

Meer handhavers, meer schoonmakers en meer politie. Hogere boetes en een hogere pakkans. Daarmee verandert op termijn ook het imago van Amsterdam als een stad waar je je niet aan de regels hoeft te houden.

Stoere taal
Wat ons betreft komen er 250 extra handhavers in het centrum, met een uniforme en algemene handhavingsbevoegdheid.

Niet zoals nu, waarbij de ene handhaver gaat over zwerfafval, de andere over illegale bewoning en de derde over taxi-overlast. Er moet een zogenaamde 'Wallenhandhaver' komen, met brede bevoegd­heden.

Rik Torn, raadslid VVD Amsterdam. Beeld Rink Hof
Rik Torn, raadslid VVD Amsterdam.Beeld Rink Hof

Dit is echt keihard nodig. De stoere taal van de huidige linkse coalitie heeft er tot nu toe alleen nog maar voor gezorgd dat de extra handhavers die al door burgemeester Van der Laan waren ingezet nu ook structureel in de begroting staan. Er is sinds het aantreden van dit college geen enkele extra handhaver bij gekomen.

250 extra Wallenhandhavers kosten wel geld. Zo'n 15 miljoen euro per jaar. De VVD deed hier eerder al voorstellen voor, die weggestemd werden. Maar deze coalitie kiest er wel voor om de komende jaren forse uitgaven te doen voor de opvang van illegale asielzoekers, extra broedplaatsen en de huisvesting van krakers. Dat zijn niet onze keuzes.

Zwerfvuil
Alleen extra handhavers zullen echter nog niet voldoende zijn om de leefbaarheid terug te krijgen op de Wallen. Daarvoor is het essentieel dat er veel beter wordt samengewerkt tussen politie, handhavers, hosts en ondernemers.

Ondernemers hebben wat ons betreft een belangrijke rol bij het terugdringen van de overlast. Van het niet meer doorschenken aan dronken mensen tot het aanspreken van mensen die intimiderend gedrag vertonen.

Marianne Poot vicefractievoorzitter VVD Amsterdam Beeld Van Nerum Tammy
Marianne Poot vicefractievoorzitter VVD AmsterdamBeeld Van Nerum Tammy

Van het schoonhouden van de eigen omgeving tot het aanspreken van mensen die zwerfvuil op de grond gooien. Wij pleiten voor een samenwerkingsverband op de Wallen tussen politie, handhavers, hosts en ondernemers. Om zo op alle plekken uit te stralen dat in Amsterdam heel veel mag en kan maar dat regels er wel zijn om je aan te houden.

Echte oplossingen zijn nodig. Meer en breed inzetbare Wallenhandhavers die de bestaande regels streng gaan bewaken. Een lik-op-stuk-beleid en een einde aan waarschuwingen voor misdragingen. Een samenwerkingsverband tussen politie, handhavers, hosts en ondernemers.

Dat zijn zaken die het college van b. en w. op korte termijn voor elkaar kan en moet krijgen. Als het dat niet wil, en daarbij niet samen wil werken met oppositiepartijen, dan blijft een effectieve aanpak van overlast in het Centrum een kwestie van woorden en geen daden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden