Update

VVD'ers moeten integriteitsverklaring tekenen

VVD-bestuurders moeten 'vuistregels' gaan tekenen waarin ze beloven integer te handelen. De verplichting geldt voor iedereen die een bestuurlijke functie vervult namens de VVD, van premier tot gemeenteraadslid.

Premier Rutte en staatssecretaris Weekers (beiden van VVD-huize) in de Tweede Kamer. Ook Weekers raakte in opspraak door wethouder Van Rey toen die een reclamebord voor Weekers liet plaatsen in Limburg. Beeld ANP
Premier Rutte en staatssecretaris Weekers (beiden van VVD-huize) in de Tweede Kamer. Ook Weekers raakte in opspraak door wethouder Van Rey toen die een reclamebord voor Weekers liet plaatsen in Limburg.Beeld ANP

Partijvoorzitter Benk Korthals heeft dat dinsdag gezegd op RTL Z. Hij zal zijn plan dit weekend officieel lanceren tijdens een VVD-congres in Maarssen.

Het partijbestuur wil situaties voorkomen zoals die rond de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey. Die was door de plaatselijke afdeling voorgedragen als lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014, hoewel hij verdacht wordt van corruptie. Onder druk van het hoofdbestuur van de VVD heeft het afdelingsbestuur van Roermond Van Rey voorlopig weer van de lijst gehaald.

Volgens Korthals heeft de kwestie-Van Rey 'de hele partij gegijzeld'. Hij noemde dat 'knap vervelend'. Korthals onderstreepte dat Van Rey onschuldig is tot het tegendeel is gebleken. Hij wees erop dat de Limburger 30 jaar veel heeft betekend voor de VVD. Hij was onder meer Tweede Kamerlid en senator.

Korhals gaat ervan uit dat het OM snel laat weten of het met een dagvaarding komt tegen Van Rey.

Gesjoemel
Recentelijk kwamen ook andere VVD-bestuurders in opspraak door gesjoemel, zoals de Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Het partijbestuur zegde daarom vorig jaar al toe met een notitie te komen over integriteit. Korthals wil onder meer dat bestuurders een integriteitscursus gaan volgen, op straffe van een lagere plek op de lijst.

Op het VVD-congres zal het partijbestuur ook voorstellen doen om de achterban in de toekomst meer te betrekken bij nieuwe regeerakkoorden. Het is overigens niet de bedoeling dat de leden instemmingsrecht krijgen, zoals bij bijvoorbeeld de PvdA het geval is.

Het huidige regeerakkoord leidde eind vorig jaar tot veel ophef in de VVD, omdat de leden onoverkomelijke moeite hadden met het plan om zorgpremies inkomensafhankelijk te maken. Het regeerakkoord moest daardoor al na korte tijd weer gewijzigd.

Korthals zou het een goed idee vinden als de fractie in het vervolg een paar dagen extra tijd krijgt om het regeerakkoord te bestuderen.

Partijvoorzitter Benk Korthals Beeld anp
Partijvoorzitter Benk KorthalsBeeld anp

Mark Rutte
Premier Mark Rutte wordt wat partijvoorzitter Benk Korthals betreft bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen weer lijsttrekker. Korthals vindt dat Rutte het bij de twee vorige verkiezingen goed heeft gedaan; de partij boekte beide keren flinke winst. Ook geniet Rutte veel aanzien, ook internationaal, vindt Korthals. 'Het ligt voor de hand dat hij de nieuwe lijsttrekker wordt.'

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra komt volgens Korthals mogelijk in de wat verdere toekomst in aanmerking voor die functie. Ook minister Edith Schippers van Volksgezondheid zou een kandidaat kunnen zijn. Korthals wilde echter geen voorschot nemen op de discussie daarover.

De partijvoorzitter vindt verder dat de Tweede Kamer de laatste tijd erg snel moties van wantrouwen indient. Het instrument devalueert daardoor, vindt Korthals. De afgelopen weken kregen de VVD-staatssecretarisssen Fred Teeven (Justitie) en Frans Weekers (Financiën) moties van wantrouwen aan hun broek. Die werden niet aangenomen.

Premier Mark Rutte Beeld ANP
Premier Mark RutteBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden