PlusAnalyse

VVD'er Van Haga in de fout, maar de coalitie gaat voor

Het kabinet is uit de brand geholpen. VVD-Kamerlid Wybren van Haga, die in Amsterdam huizen zonder vergunning verhuurt aan te grote groepen, blijft lid van de fractie. Vraag niet hoe.

Michiel Couzy en Maarten van Dun
VVD-Kamerlid Wybren van Haga Beeld anp
VVD-Kamerlid Wybren van HagaBeeld anp

Stel: u rijdt door een rood stoplicht en een agent staat klaar om u te beboeten. Uw verweer: het stoplicht is wel heel abrupt op die plek neer­gezet. En u dacht dat de agent alleen zou optreden als u automobilisten had gehinderd. U belooft uw best te doen om niet nog een keer door rood te fietsen. Zou de agent zwichten? Nee?

Regeringspartij VVD heeft de afgelopen drie maanden onderzoek gedaan naar de verhuurpraktijken van Kamerlid Wybren van Haga, die Amsterdamse regels heeft overtreden, maar die zelf zegt dat die wel erg abrupt zijn ingevoerd en die de belofte doet dat hij zijn ­leven zal ­beteren.

Te veel huurders
Eind vorig jaar onthulde Het Parool dat de VVD'er meer dan honderd adressen bezit, vooral in Amsterdam en Haarlem, die hij deels aan groepen verhuurt. Volgens de Amsterdamse ­regels is een vergunning nodig bij verhuur aan groepen. Saillant detail: die regels zijn tot stand gekomen op voorspraak van D66 en VVD.

Van Haga erkende dat in ­zeven of acht van zijn panden te veel huurders zitten, zonder de vereiste vergunning. In Amsterdam betekent dat een overtreding van de gemeentelijke regels.

De integriteitscommissie van de VVD, die op verzoek van fractievoorzitter Klaas Dijkhoff onder­zoek heeft gedaan naar Van Haga, concludeerde het tegenovergestelde. De commissie stelt dat van 'geen overtredingen of verwijtbaar handelen' is gebleken. Conclusie: Van Haga mag aanblijven als lid van de Tweede Kamer.

Minder urgentie
Opvallend is dat de commissie drie maanden nodig had voor het onderzoek, dat bestond uit welgeteld één gesprek, met Van Haga zelf. Tijdens dat gesprek, blijkt uit het rapport van de integriteitscommissie, zei Van Haga dat de Amsterdamse regels op 1 januari 2017 zijn in­gevoerd zonder overgangsperiode. Bovendien zou de gemeente alleen handhaven bij overlast. Daarom was er bij Van Haga 'minder urgentie om per direct aan de verordening te voldoen'.

Als de commissie de beweringen van het Kamerlid zou hebben gecheckt bij de gemeente, dan was ze erachter gekomen dat Van Haga ook voor 1 januari 2017 al een vergunning nodig had en dat de nieuwe regels ruim van tevoren zijn aangekondigd, wat Van Haga aantoonbaar wist.

De commissie constateert wel dat de dubbelrol van Van Haga als ondernemer en Kamerlid 'onwerk­baar en onwenselijk' is, ook omdat de politicus via 'schijnconstructies' een vinger in de pap hield bij zijn bedrijven.

Politiek doel
Van Haga zal zich niet meer bemoeien met zijn bedrijven en de verhuur van zijn panden. In een reactie erkent hij dat hij eerder had moeten beginnen met het voldoen aan de regels.

Op de achtergrond speelt voor de VVD nog iets anders mee. Het kabinet zou zijn meerderheid van één zetel verliezen als Van Haga uit de VVD-fractie had moeten stappen en als onafhankelijk lid verder zou moeten gaan: een scenario waarmee Van Haga achter de schermen had gedreigd.

Dat Van Haga mag aanblijven, lijkt dus ook een hoger politiek doel te dienen.

Actieplan huisjesmelkers

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken kondigde onlangs aan nog voor de zomer met een actieplan te komen tegen huisjesmelkers. Mogelijk introduceert ze een keurmerk voor 'goed verhuurderschap'. Ook kan ze aanvullende voorwaarden stellen aan vergunningen voor kamerverhuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden