VVD-er Huizing uit Kamer om rijden onder invloed

VVD-Tweede ex-Kamerlid Matthijs Huizing stapte gisteren uit de Kamer omdat hij eerder is aangehouden met te veel drank op achter het stuur.

VVD-Tweede Kamerlid Matthijs Beeld ANP

In een nadere verklaring geeft hij vandaag aan: 'Recent ben ik aangehouden met een alcoholpromillage dat zich boven de toegestane hoeveelheid bevond. Aangezien ik de VVD-lijn onderschrijf dat juist volksvertegenwoordigers van onbesproken gedrag moeten zijn, is dit voor mij aanleiding geweest mijn Kamerlidmaatschap neer te leggen.'

'Valt me zwaar'
Huizing meldde gisteren op te stappen, maar wilde niet zeggen waarom. Vandaag laat hij in een verklaring weten: 'Omwille van mijn gezin en directe omgeving heb ik er gisteren voor gekozen de reden van mijn vertrek uit de Kamer niet nader toe te lichten. Gezien de aanhoudende speculaties heb ik besloten dat alsnog te doen. Ik heb de afgelopen drie jaar mijn werk als lid van de Tweede Kamer met buitengewoon veel plezier en naar eer en geweten gedaan. Deze noodzakelijke stap valt mij en mijn gezin daarom zwaar.'

Verscherpte integriteitsregels VVD
De VVD scherpte in mei op een partijcongres de integriteitsregels voor bestuurders en politici aan nadat enkele prominente VVD'ers in opspraak waren gekomen. Huizing is de tweede liberaal die dit jaar uit de Tweede Kamer vertrekt.

Eerder stapte Johan Houwers op omdat er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem liep. Die gaf zijn blauwe zetel in juli op na druk van de VVD-top. Tegen hem was aangifte gedaan wegens valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

1130 dagen in Tweede Kamer
De 53-jarige Huizing zat ruim 1130 dagen in de Tweede Kamer en was net als Houwers een backbencher. Hij hield zich bezig met sport en media. Bij de verkiezingen in 2010 stond Huizing op de 37ste plek van de kandidatenlijst. Bij de verkiezingen vorig jaar was hij twee plaatsen gestegen op de lijst.

Voor zijn Kamerlidmaatschap werkte hij onder meer bij Right To Play, de internationale organisatie die zich inzet voor sportmogelijkheden voor jongeren en de Volleybalbond. Ook heeft Huizing bij Bols en Unilever gewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden