Plus

VVD'er Daniël van der Ree: 'Zo rechts ben ik niet'

Het Amsterdamse raadslid Daniël van der Ree, de 'rechtsbinnen van de VVD', gaat tijdelijk naar Den Haag en verlaat dan de politiek. Een terugkeer sluit hij echter niet uit.

Ton Damen
Daniël van der Ree hield zich bezig met erfpacht en wonen. 'Precies op het goede moment.' Beeld Charlotte Odijk
Daniël van der Ree hield zich bezig met erfpacht en wonen. 'Precies op het goede moment.'Beeld Charlotte Odijk

"Dat is ons VVD-lid Schaefer," zegt Daniël van der Ree (44), sociaal-geograaf, terwijl hij in de fractiekamer in de Stopera wijst op een foto van Mariska Schaefer, de dochter van oud-PvdA-wethouder Wonen Jan Schaefer. Zelf maakte hij iets vergelijkbaars mee. Zijn vader stemde hartstochtelijk PvdA, later D66.

Zoon Daniël werd VVD'er.
"Ja, ik ben de rechtsbinnen van de Amsterdamse VVD. Tijdens mijn studie was ik lid van het VU-corps. Ik hoefde niet ook nog meteen lid van een partij te worden. Dat gebeurde pas op mijn 28ste."

U werd veertien jaar geleden deelraadslid in Oud-Zuid en zes jaar geleden gemeenteraadslid. Nu stapt u voor een half jaar over naar de Tweede Kamer. Waarom gaat u daarna niet door?
"Ik sta niet op de lijst. Ik heb mezelf niet opgegeven. Ik heb dat bewust niet gedaan, omdat ik weer eens wat in het bedrijfsleven wil doen. Als gemeenteraadslid kom je daar niet aan toe. Dat kost 2,5 dag per week, een combinatie met een volledige baan is dan onmogelijk."

U werd in Amsterdam geen fractievoorzitter. Dat had u toch wel gekund en gewild?
"Ja."

Werd u niet gekozen omdat u een rechtse VVD'er bent, atypisch voor het linkse Amsterdam?
"Dat kan. Maar zo rechts ben ik ook niet. Ik denk dat men mij in Den Haag eerder ziet als links dan als rechts."

Bent u voor Den Haag dan eigenlijk niet te links?
"Dat denk ik niet. De VVD kreeg 41 zetels. Je wordt niet de grootste partij met alleen klassieke liberalen of met alleen maar links-liberale VVD'ers. Het is een gemengde club. Je wordt uiteindelijk gewoon VVD'er in het huis van het liberalisme."

Gaat er zo geen prachtige politieke loopbaan verloren?
"Nou nee, niet verloren. Ik sluit niet uit dat ik ooit nog eens iets in de politiek ga doen. Ik heb mij alleen nu niet opgegeven voor de Kamerlijst."

Speelde mee dat u het woord voerde over saaie onderwerpen?
"Ik deed grondzaken, daar had ik feeling mee. Precies op het goede moment, want erfpacht is in Amsterdam een heet hangijzer geworden. Ik heb het gedaan met de fractie achter mij. Hetzelfde geldt voor wonen. Ook dat is volledig in de schijnwerpers komen te staan."

Hoe kregen jullie het erfpachtsysteem op de schop?
"In de vorige periode werd ik woordvoerder erfpacht. Oud-raadslid Frank van Dalen en ik kwamen bij Maarten van Poelgeest van GroenLinks en Freek Ossel van de PvdA over de vorige coalitie onderhandelen. Het eerste woord dat wij lieten vallen was erfpacht. On-be-spreek-baar! Toen hebben we het uit het coalitieakkoord gehouden. Dat gaf ons de ruimte om vier jaar lang tegen erfpacht aan te beuken. Alles wat mis ging, hebben we uitgemeten in de pers.

Dit systeem was tot op het bot verrot. Toen ­banken de financierbaarheid van woningen op Amsterdamse erfpacht ter discussie stelden, was de kogel door de kerk. Wat we uit het systeem ­gehaald hebben is dat elke vijftig jaar de gemeente langs komt. Erfpacht is bijna afgerond. Wat dit najaar volgt, is de overstapregeling."

Hoe zit het met volkshuisvesting?
"Ook daar heeft de VVD winst behaald. Amsterdammers woonden of duur op de grachten, of in een sociale huurwoning. Dat is veranderd. Het aandeel sociale huurwoningen is in acht jaar tijd gedaald van 65 procent tot nu 57 procent. En wij hebben met D66 meer woningen kunnen vrijmaken in het middensegment. Ook Den Haag werkte mee."

Uw laatste actie betrof een duidelijk rechts voorstel. U vroeg het college om Amsterdammers met een baan voorrang te geven bij het toekennen van sociale huurwoningen.
"Ja. Huizen zijn voor mensen die ze nodig hebben. Maar we moeten ook aan het belang van Amsterdam denken."

Wat verbaast is dat VVD'ers tegen stadsdelen zijn maar wel in de raden zitten. Waarom ging u in de deelraad zitten?
"Toen de deelraden er waren heeft de VVD altijd meegedaan aan de verkiezingen, mits er een goede lijst was. Dat ging niet altijd van harte. Maar ik was zelf altijd fan van stadsdelen. Daarin kun je toch uitvoeriger praten over bestemmingsplannen voor buurten."

Geldt dat ook voor de bestuurscommissies?
"Nee, die bestuurscommissies, waarbij gekozen politici slechts een adviserende rol hebben, moeten worden afgeschaft."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden