Update

VVD en stadsdeel ruziën over de kosten van De Hallen

De VVD in Amsterdam-West wil dat er een onderzoek komt naar de gang van zaken rond de ontwikkeling van De Hallen in West. Volgens de partij is het stadsdeel door fouten 13 miljoen euro verloren. Stadsdeel West verwerpt de aantijgingen van de VVD.

De oude tramremise wordt nu een complex met horeca, een bibliotheek en bedrijfsruimteBeeld Rink Hof

De ontwikkeling van de voormalig tramremise is al lang een hoofdpijndossier. De VVD stelt dat het stadsdeel al 44 miljoen euro had uitgegeven voordat het project begon. 13 miljoen euro daarvan is volgens de VVD verloren gegaan door fouten: 3,9 miljoen euro ging naar proceskosten, 5,6 miljoen euro naar rente en bijna 6 miljoen is afgeboekt als 'overige kosten.'

Volgens het stadsdeel is de 44 miljoen euro geen verlies, maar gaat het om kosten die gebruikelijk zijn bij een grootschalig project als De Hallen. Door de ontwikkeling komt bovendien 33 miljoen euro binnen.

Er is inderdaad een gat van 11 miljoen, maar dat zou al jaren geleden zijn vastgesteld. Volgens de geldende regels was dat tekort toegestaan. Door de crisis zou dat tekort zijn gegroeid tot 13 miljoen euro. De rentekosten zijn volgens het stadsdeel gebruikelijk en maken onderdeel uit van de grondexploitatie. Een deel van de rentekosten kunnen volgens het stadsdeel nog worden terugverdiend. Ook de proceskosten zijn niet ongewoon: dat zou over een periode van tien jaar zijn opgebouwd.

Toch kan de 13 miljoen euro nog oplopen: een voormalig projectontwikkelaar vordert 2,7 miljoen euro bij het stadsdeel, dat uiteindelijk met een ander in zee ging. Bovendien eist de projectontwikkelaar dat het stadsdeel het contract met de huidige uitvoerder ontbindt. Die zaak ligt nog bij de rechter.

De verantwoordelijke wethouders zouden de raad volgens de VVD jaren verkeerd hebben geïnformeerd over de voortgang van het project. De VVD wil dat dat wordt onderzocht. Het stadsdeel benadrukt dat tijdens de aanbestedingsprocedure voortdurend het advies van de Landsadvocaat is gevolgd.

Na meer dan tien jaar zijn De Hallen nu bijna af: in het complex, dat door architect André van Stigt in nauw overleg met de buurt werd ontworpen, komen een café en restaurant, een bibliotheek en kantoren voor kleine bedrijfjes. Het eerste deel wordt op 4 april geopend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden