VVD en PVV kritisch over 'Turks' ziekenhuis

De komst van een 'Turks' ziekenhuis in Sloterdijk zorgt voor kritische geluiden in Den Haag. De VVD en PVV hebben donderdag hun zorgen uitgesproken.

Ziekenhuis Beeld anp
ZiekenhuisBeeld anp

Eind dit jaar opent het grote Turkse ziekenhuisconcern Acibadem een medisch centrum aan de Arlandaweg, waar mensen terecht kunnen voor medisch onderzoek, poliklinische behandelingen en kleine operaties.

De VVD vreest dat zo'n ziekenhuis niet bijdraagt aan integratie en participatie van Turkse Nederlanders. VVD-Kamerleden Malik Azmani en Leendert de Lange vragen zich af in hoeverre gegarandeerd wordt dat het ziekenhuis voor iedereen toegankelijk is, zowel wat betreft werknemers als patiënten. Zij willen voorkomen dat er onderscheid wordt gemaakt op basis van religie of afkomst.

Geen marketing
Koray Yuruk, arts en directeur van het centrum, onderstreepte deze week in Medisch Contact dat iedereen behoort tot de doelgroep. "Niet alleen de Turkse-Nederlanders." Wel zei hij dat de Turkse Nederlanders de kliniek wat eerder zullen vinden, omdat zij de naam Acibadem kennen. "Daar hebben we geen marketing voor nodig."

Veel van de Turkse Nederlanders die naar Turkije gaan voor een second-opinion komen terecht in een van de Acibadem-klinieken. De komst van een Turks ziekenhuis zou volgens hem juist voorkomen dat mensen uitreizen en daar worden behandeld, terwijl ze wel hier nazorg nodig hebben.

De VVD-kamerleden vragen de ministers Lodewijk Asscher (Integratie) en Edith Schippers (Volksgezondheid) hoe wordt gegarandeerd dat in het ziekenhuis dezelfde normen en waarden worden nageleefd als in andere ziekenhuizen in Nederland.

'Erdogankliniek'
De PVV zou het liefst zien dat de ministers de komst van het ziekenhuis tegenhouden. De partij heeft het spottend over de Erdogankliniek, verwijzend naar de omstreden Turkse president.

PVV-Kamerleden Reinette Klever en Machiel de Graaf zeggen Turkse invloed op de Nederlandse gezondheidszorg te kunnen missen als kiespijn. Zij vinden dat er in het ziekenhuis in ieder geval gecontroleerd moet worden op besnijdenissen die plaatsvinden 'onder het mom van medisch noodzakelijk'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden