VVD en PvdA willen meer sociale huurwoningen

De coalitiepartijen willen dat er meer huurhuizen worden gebouwd zodat de wachtlijsten korter worden. Tweede Kamerleden Jacques Monasch (PvdA) en Roald van der Linde (VVD) dienen vandaag bij de woonbegroting voorstellen in om bouwen voor de sociale sector èn voor de vrije markt aantrekkelijker te maken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Op de nieuw te bouwen sociale huurwoningen van minder dan 600 euro per maand moet de 'verhuurdersheffing' die de corporaties moeten betalen niet van toepassing zijn. Verder moet het ombouwen van met name kantoren in kleine appartementen worden bevorderd door minder regels toe te passen.

Volgens beide partijen is er grote vraag naar studio's en kleine appartementen op aantrekkelijke plekken. Mensen nemen dan genoegen met iets dat volgens het woningwaarderingsstelsel misschien een sociaal huurhuis is, maar zijn om andere redenen bereid toch meer te betalen. Hier zijn dan geen puntenstelsels, huurtoeslagen en verhuurdersheffingen meer aan de orde. 'Door het stimuleren van deze transformatie krijgt de bouwsector een belangrijke impuls en wordt ingespeeld op nieuwe woonconcepten en woonwensen van potentiële huurders', zegt VVD-Kamerlid Roald van der Linde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden