Update

VVD en PvdA verder met intern overleg over opvang illegalen

De top van de regeringscoalitie is vandaag na ruim drie uur uiteen gegaan voor overleg in eigen kring over de opvang van illegalen. PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher verlieten het Torentje van premier Mark Rutte voor overleg in eigen kring.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Aanleiding is een uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg van vandaag.

VVD en PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar over de vraag hoe uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland moeten worden opgevangen. De PvdA wil dat uitgeprocedeerde asielzoekers zonder papieren, die illegaal in Nederland verblijven, voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood) krijgen. De VVD voelt daar niets voor. In het Torentje van Rutte werken ze later woensdag verder aan een compromis.

Aan het overleg nemen premier Rutte, PvdA-leider Diederik Samsom, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) deel. Onzeker is nog of ook vicepremier Lodewijk Asscher aanschuift. Hij was wel bij eerder overleg woensdag.

Een eventueel compromis tussen de regeringspartijen zal vervolgens door Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer worden overgebracht. Dijkhoffs voorganger Fred Teeven verzette zich steeds tegen 'bed, bad en brood'. Hij beloofde in januari gemeenten wel financiële steun voor de tijdelijke kosten van de opvang, in afwachting van de uitspraak van het Comité van Ministers van de Raad van Europa.

Niet simpel
Bronnen in de coalitie meldden dat de top van de coalitie afgelopen nacht tot 02.30 uur heeft overlegd over de uitspraak van het comité, waarvan een concept in handen was van het ministerie van Veiligheid en Justitie. vanochtend was er opnieuw overleg op het Torentje. Een oplossing van het meningsverschil is mogelijk, maar niet simpel, stellen bronnen.

Voor Samsom is de opvang van illegalen een bijzonder belangrijke kwestie. Eerder moest hij zijn eigen achterban trotseren bij de strafbaarstelling van illegaliteit. De VVD wil bed, bad en brood niet garanderen, want dat zou een aanzuigende werking hebben op asielzoekers. De liberalen wijzen erop dat de uitspraak van het comité meldt dat illegalen niet vallen onder de reikwijdte van het sociaal handvest van de Raad van Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden