Update

VVD en PvdA tevreden: 'Hiermee kan premier Rutte thuiskomen'

De regeringsfracties VVD en PvdA zijn tevreden met de resultaten van de EU-top. 'Hiermee kan premier Rutte thuiskomen', zegt VVD-Kamerlid Mark Verheijen. Zijn PvdA-collega Michiel Servaes spreekt van 'een knap onderhandelingsresultaat'.

Premier Mark Rutte leidt het delegatieoverleg op de tweede dag op de Europese Top in Brussel. De regeringsleiders en staatshoofden van de EU overleggen op 7 en 8 februari over de EU-meerjarenbegroting.Beeld ANP

Verheijen en Servaes zijn vooral verheugd dat Nederland de korting op zijn EU-bijdrage behoudt. 'Het is zelfs iets meer geworden', onderstreept Verheijen. 'Dat is goed voor de Nederlandse belastingbetaler.' Ook Servaes heeft het over 'goed nieuws'.

Beide Kamerleden zijn er ook over te spreken dat de EU-begroting een verschuiving laat zien van uitgaven voor landbouw en hulp aan arme regio's naar innovatie en infrastructuur. Wel vinden ze dat het nog wel een tandje meer had gekund. Ten opzichte van voorstellen hierover die er eerder lagen, is er volgens Servaes sprake van 'een lichte tegenvaller'.

Teleurgesteld
Thijs Berman, de delegatieleider van de PvdA in het Europees Parlement, is diep teleurgesteld over de resultaten van de EU-top. De EU-regeringsleiders hebben gekozen voor gevestigde belangen en het verleden in plaats van de 21e eeuw en het algemeen belang, liet hij vrijdag weten.

Berman wijst erop dat de uitgaven voor het creëren van banen en economische groei het meest hebben geleden onder de verlaging van de totale bestedingen die de regeringsleiders hebben afgesproken. Ook op onderzoek en innovatie wordt flink gekort.

Berman is heel wat negatiever dan Michiel Servaes, zijn partijgenoot in de Tweede Kamer. Die sprak vrijdag van een 'knap onderhandelingsresultaat'. Servaes was er blij mee dat de EU-begroting een verschuiving laat zien van uitgaven voor landbouw en hulp aan arme regio's naar innovatie en infrastructuur, al moest hij erkennen dat de omvang van die verschuiving 'een lichte tegenvaller' is.

De CDA-delegatie in het Europees Parlement verwijt premier Mark Rutte dat hij zich in de onderhandelingen blind heeft gestaard op het behoud van de 1 miljard euro korting. Dat komt Nederland waarschijnlijk duur te staan, omdat het aanzienlijke bedragen dreigt te verliezen voor de Nederlandse onderzoekers, boeren en tuinders. 'Nu gaat blijken dat onderzoekers en anderen het gelag gaan betalen', vreest Europarlementariër Esther de Lange. Het CDA mist in het akkoord investeringen om de Europese economie beter met andere economieën te laten concurreren. 'En dat was nu net zo belangrijk, met de huidige recessie', zegt De Lange.

Oppositie
Minder opgetogen geluiden zijn er ook bij de oppositie. 'Rutte heeft zich weer laten afbluffen', vindt PVV-leider Geert Wilders. 'De hardwerkende Nederlanders en onze ouderen moeten bloeden voor de zakkenvullende Brusselse eurocraten en de Zuid-Europese landen. Brussel mag weer 960 miljard over de balk smijten terwijl Rutte in Nederland 28 miljard bezuinigt.'

D66-leider Alexander Pechtold noemt de gemaakte begrotingsafspraken 'zeer teleurstellend, zowel voor Nederland als Europa'. 'In plaats van te investeren in innovatie en groei gaat Europa weer 7 jaar lang vooral boeren en koeien subsidiëren.' Ook GroenLinks vindt de begroting 'ouderwets'. Er wordt te weinig geïnvesteerd in kennis en innovatie en te veel in intensieve landbouw en bio-industrie', zegt Kamerlid Jesse Klaver.

CDA
Het CDA noemt het bij monde van Pieter Omtzigt 'goed dat de begroting een stuk lager is dan het eerst leek. De EU-begroting blijft dalen ten opzichte van het nationale inkomen en dat is goed nieuws.'

Het CDA heeft wel een debat aangevraagd over de uitkomsten van de top, aldus Omtzigt. Hij ziet één grote gemiste kans: 'We zien niets terug van een verplichte nationale lidstaatverklaring. Nu controleren slechts vier landen waaronder Nederland de uitgaven in eigen land. Het CDA heeft altijd gepleit voor een verplichting voor iedereen met sancties: als je uitgaven niet kunt verantwoorden, krijg je geen geld meer. Daar lijkt niet over gesproken te zijn en dat is een gemiste kans van Rutte, die in de Kamer nog positief reageerde op dit idee.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden