VVD en CDA: kabinet moet gevolgen boycot beperken

Het kabinet moet samen met de Europese landen alles in het werk stellen om de tegenmaatregelen van Rusland op te vangen zodat de economische gevolgen ervan zo beperkt mogelijk blijven. De VVD heeft het kabinet daartoe opgeroepen. Het CDA deed een vergelijkbare oproep.

De VVD wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gaat overleggen met de sectoren die getroffen worden. Beeld EPA
De VVD wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gaat overleggen met de sectoren die getroffen worden.Beeld EPA

VVD-Kamerlid Han ten Broeke vindt de westerse sancties noodzakelijk en wil dat het kabinet snel de impact van de Russische boycot in kaart brengt. Het Russische tegenpakket was volgens hem te verwachten. 'De VVD is echter van mening dat het exportmodel van Nederland op termijn alleen kan floreren bij stabiliteit, voorspelbaarheid en respect voor overeengekomen grenzen.' Dat vergt volgens de liberaal volharding en uithoudingsvermogen.

Zijn collega Helma Lodders wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) met de sectoren die getroffen worden, gaat overleggen over de gevolgen en de mogelijkheden om die te beperken.

PvdA: samen optrekken
Coalitiepartner PvdA zegt het belangrijk te vinden dat het kabinet samen met de Europese landen optrekt in zijn reactie op de handelsboycot van de Russen. 'We moeten voorkomen dat EU-landen tegen elkaar uitgespeeld worden; eensgezindheid en onderlinge solidariteit zijn essentieel', stelde PvdA-Kamerlid Michiel Servaes.

Hij benadrukt dat de tegenmaatregelen van Rusland 'niet als een verrassing komen en dus geen invloed hebben op onze koers. We blijven president Poetin oproepen te stoppen met onrust stoken in Oekraïne en zullen zo nodig de druk verder opvoeren', aldus Servaes. Hij wil eerst van het kabinet weten welke impact het van de Russische boycot op de economie in Nederland en Europa verwacht.

CDA: sectoren actief ondersteunen
het CDA wil dat het kabinet de sectoren die hard getroffen worden door de Russische boycot actief gaat ondersteunen. Kamerlid Jaco Geurts heeft het kabinet verzocht met een reactie te komen op de boycot en aan te geven welke maatregelen er, ook binnen Europees verband, worden genomen. 'Dit kan de nekslag betekenen voor veel boeren en tuinders in Nederland. We mogen de boeren niet laten opdraaien voor het politieke spel van Rusland', aldus Geurts.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Beeld anp
VVD-Kamerlid Han ten Broeke.Beeld anp

SP: spiraal naar beneden
De SP vindt dat het kabinet moet kijken naar andere manieren om Rusland ertoe te bewegen zijn gedrag te veranderen ten opzichte van Oekraïne. Dat zei SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt. 'De sancties die het Westen tegen Rusland heeft genomen, hebben we steeds een paardenmiddel genoemd. We steunden ze wel maar vinden dat elke drie maanden moet worden beoordeeld of het sanctiepakket de situatie echt zou deëscaleren.'

Volgens Ulenbelt ziet het er door de aangekondigde Russische boycot naar uit dat dit niet gebeurt en dat 'we in een spiraal naar beneden zitten. Het brengt alleen maar ellende voor het Westen en ook voor de bevolking daar.' Hij merkt dat mensen angstig worden van deze situatie, zeker als de NAVO zich ermee zou gaan bemoeien. Het belangrijkste is volgens hem iets te bedenken wat wel effect heeft en niet zo schadelijk is.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. Beeld ANP
SP-Kamerlid Paul Ulenbelt.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden