VVD: Duyvendak moet gaan

''Duyvendak koketteert ermee dat hij een strafbaar feit heeft gepleegd,'' oordeelt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. Foto ANP Beeld
''Duyvendak koketteert ermee dat hij een strafbaar feit heeft gepleegd,'' oordeelt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. Foto ANP

DEN HAAG - Kamerlid Wijnand Duyvendak van GroenLinks moet opstappen, omdat hij heeft gelogen over zijn verleden. Dat vindt oppositiepartij VVD naar aanleiding van zijn betrokkenheid bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken in 1985. Duyvendak schrijft daarover in een binnenkort te verschijnen boek.

''Een minister of staatssecretaris moet in zo'n geval meteen opstappen,'' zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus. ''Een Kamerlid kan echter blijven zitten, omdat die niet is benoemd maar gekozen. Daar heb ik moeite mee. Juist omdat we zijn gekozen door de bevolking zouden we strenger moeten zijn.

''Duyvendak koketteert ermee dat hij een strafbaar feit heeft gepleegd,'' oordeelt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. ''Dat komt zijn geloofwaardigheid niet ten goede."

Maar het partijbestuur van GroenLinks steunt Duyvendak. ''In een tweetal indringende en openhartige gesprekken met de kandidatencommissie is het activistische verleden van Wijnand aan de orde geweest,'' verklaart partijvoorzitter Henk Nijhof. ''Daarbij heeft hij geen blad voor de mond genomen en een getrouw beeld gegeven over zijn verleden. Het nieuws over de inbraak is voor GroenLinks dan ook geen verrassing."

''GroenLinks kent veel leden met een activistisch verleden. De meesten bleven daarbij binnen de grenzen van de wet. Een enkeling zocht die grens op of passeerde die. Wijnand ging in het verleden een enkele keer over die grens heen.

''Wijnand Duyvendak heeft mij en de fractie al eerder geïnformeerd over zijn verleden,'' zegt fractieleider Femke Halsema. ''Ik heb hem aangemoedigd daarover verantwoording af te leggen."

Duyvendak zelf verklaart dat juist dat de bedoeling is van zijn boek. ''Ik beschrijf waarom ik tot het inzicht ben gekomen dat acties zich moeten richten op de parlementaire besluitvorming en binnen de grenzen van de wet moeten blijven. Daarmee neem ik afstand van de actiemiddelen van 23 jaar geleden en spreek ik daarover een negatief oordeel uit."

Maar in de Tweede Kamer wordt over de hele linie opgemerkt dat de geloofwaardigheid van Duyvendak wel een deuk heeft opgelopen. Zelfs de SP, die in de persoon van Krista van Velzen ook een Kamerlid met een woelig actieverleden in de gelederen heeft, vindt dat. ''De inbraak is verjaard,'' zegt SP-Kamerlid Jan de Wit. ''Maar we weten dat hij het heeft gedaan. Dat is toch iets wat hij met zich meedraagt."

Een strafblad is overigens geen belemmering voor het Kamerlidmaatschap. Een verklaring van goed gedrag is niet vereist. ''Maar fraai is het niet, een politicus die om bepaalde doeleinden te bereiken een inbreker is geweest. En niet maar één keer,'' zegt PVV-Kamerlid Raymond de Roon. ''Maar uiteindelijk zullen de kiezers daar iets over moeten zeggen. En misschien dat zijn eigen achterban het wél fraai vindt.'' (HET PAROOl)

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden