VVD, CDA en PVV op 37 zetels in peiling

DEN HAAG - De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV krijgen volgens een nieuwe peiling van Maurice de Hond 37 zetels in de Eerste Kamer, wat zou neerkomen op een nipte minderheid in de 75-zetels tellende Senaat. De voorspelling van De Hond voor de drie partijen is daarmee onveranderd ten opzichte van zijn peiling een week geleden, zo bleek dinsdag.

Foto ANP

Woensdag zijn de Provinciale Statenverkiezingen. De gekozen Statenleden kiezen op hun beurt op 23 mei de samenstelling van de Eerste Kamer. De uitslag van de verkiezingen is van groot belang omdat VVD, CDA en PVV vrezen dat veel van hun gezamenlijke plannen in de Senaat zullen stranden als ze daar geen meerderheid krijgen.

Per saldo is de kans dat de drie partijen een meerderheid behalen kleiner dan de kans dat ze een minderheid behalen, verwacht De Hond. Dat komt volgens hem door een combinatie van factoren. Zo levert een lijstverbinding in de provincies tussen PvdA en GroenLinks deze combinatie zeker een extra zetel op.

Cruciale vraag

Ook verwacht De Hond dat het CDA minimaal halveert. In zijn peiling behaalt de partij 9 zetels, tegen 21 vier jaar geleden. De cruciale vraag is of VVD en PVV dit verlies kunnen goedmaken. Maar De Hond wijst erop dat als de PVV het goed doet en de opkomst hoog is, het CDA meer zou kunnen verliezen dan de gepeilde twaalf zetels.

De VVD stijgt volgens De Hond van veertien naar zestien zetels, de PVV krijgt er twaalf. Nu is de partij van Geert Wilders nog niet vertegenwoordigd in de Senaat. De PvdA zakt van veertien naar elf zetels, de SP daalt van twaalf naar negen. D66 stijgt naar vijf zetels van twee zetels vier jaar geleden. GroenLinks blijft staan op vier zetels, de ChristenUnie zakt van vier naar drie.

De SGP blijft staan op twee, de Partij voor de Dieren stijgt van een naar twee zetels. De Hond rekent op twee zetels voor de partij 50PLUS en hij verwacht dat de provinciale partijen in de nieuwe Senaat niet meer vertegenwoordigd zullen zijn. Nu heeft de Onafhankelijke Senaatsfractie 1 zetel. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden