VVD: belasting moet radicaal veranderen

De VVD roept het kabinet op om het Nederlands belastingstelsel radicaal te veranderen en versimpelen. Belastingen moeten niet langer gebruikt mogen worden om de samenleving te prikkelen, te sturen en te beïnvloeden. Dat schrijft fractievoorzitter Halbe Zijlstra vandaag in een open brief in De Volkskrant.

VVD-leider Halbe Zijlstra staat de pers te woord. Beeld anp

De VVD'er signaleert een wildgroei van fiscale prikkels om 'de keuzes van mensen te beïnvloeden'. Het gaat om keuzes om wel of niet zonnepanelen op het dak te leggen, te roken, elektrisch te rijden, schulden te maken of groen te beleggen. 'Daardoor zijn we het overzicht volledig kwijtgeraakt', aldus Zijlstra.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer haakt hiermee aan bij de steeds luidere roep om een fiscale stelselwijziging, die grofweg elke 10 jaar wordt doorgevoerd. Sinds 2001 is het stelsel echter niet meer aangepast aan de veranderende samenleving, waarin bijvoorbeeld het aantal zelfstandige ondernemers fors is gestegen.

Ministers Asscher (Sociale Zaken) en Dijsselbloem (Financiën) zinspeelden de laatste tijd al op een aanstaande noodzakelijke vernieuwing van het belastingsysteem. Een volgend kabinet zou daarmee moeten komen, maar het huidige kabinet moet de voorbereidingen treffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden