VVD: apart paspoort voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten

Inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten moeten een aangepast Nederlands paspoort krijgen. Aan de buitenkant van de pas moet duidelijk worden, bijvoorbeeld door de kleur van de kaft, uit welk land binnen het Koninkrijk de bezitter afkomstig is. VVD-Kamerlid André Bosman gaat dat vandaag voorstellen in de Tweede Kamer.

Het Nederlandse paspoort. Beeld anp
Het Nederlandse paspoort.Beeld anp

Tijdens de behandeling op woensdag kwam het plan nog niet meteen compleet uit de verf, maar coalitiepartner PvdA ziet het al niet zitten: 'Zoals ik het uit de media begrijp, is het discriminatie', aldus Roelof van Laar.

Bosman wil ermee bereiken dat meteen duidelijk is dat iemand afkomstig is uit Aruba, Curaçao of Sint Maarten, die zelfstandige landen zijn binnen het Koninkrijk. Dat past in het verlengde van de nieuwe wet die beoogt kansarme Antillianen uit Nederland te weren. Die wet stelt strenge voorwaarden aan vestiging in Nederland voor inwoners van de drie andere Koninkrijkslanden.

Curaçao zou bijvoorbeeld een paspoort kunnen krijgen dat aan de buitenkant donkerblauw is, in plaats van het donkerrood van Nederland. Aruba kan een lichtblauwe pas krijgen, net als de vlag van het land. In de kleurstelling moet de eigen identiteit herkenbaar zijn, aldus Bosman.

Willen de landen per se het Nederlandse paspoort behouden, dan is dat voer voor een debat over de eigen identiteit die de Caribische landen binnen het Koninkrijk nu wel opeisen, aldus Bosman. Het andere paspoort dat hij voorstelt, geeft overigens dezelfde rechten als een 'gewoon' Nederlands paspoort.

Reactie Plasterk
D66 liet al weten het voorstel 'pijnlijk en ongepast' te vinden. Kamerlid Wassila Hachchi: 'Mensen binnen ons Koninkrijk zijn allemaal Nederlander. De VVD bereikt niets met dit plan, behalve verdeeldheid zaaien.'

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) zei ook tegen het voorstel te zijn. 'We hebben één nationaliteit en één koninkrijk en daarbij hoort een paspoort. Het past niet om daarbinnnen onderscheid te maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden