VVD Amsterdam wil seksuele intimidatie strafbaar stellen

Een derde van de Amsterdamse vrouwen heeft last van ongewenste aandacht als sissen, naroepen en grijpen op straat. De VVD Amsterdam wil daarom seksuele intimidatie strafbaar stellen.

VVD-raadslid Dilan Yesilgöz-ZegeriusBeeld Eva Edevos

Volgens VVD-raadslid Dilan Yesilgöz-Zegerius is dit getal slechts het topje van de ijsberg. Veel vrouwen passen zich onbewust aan. 'Vrouwen moeten geen rekening hoeven houden met wat ze aan hebben of waar ze heen gaan. Je moet de gasten aanpakken die zorgen dat vrouwen plekken mijden.'

De partij wil een aanpassing van de algemene plaatselijke verordening om straatintimidatie strafbaar te stellen. Eerder dit jaar nog zei Van der Laan niets te zien in het voorstel mondelinge seksuele intimidatie strafbaar te stellen omdat je de daders dan op heterdaad moet betrappen. Yesilgöz-Zegerius: 'Je kunt niet tegelijkertijd zeggen dat er een probleem is, maar daar vervolgens geen consequenties aan verbinden. Ik wil dat de overheid een signaal geeft dat intimidatie ontoelaatbaar is.'

Onderzoek op wijkniveau
Daarnaast wil de VVD dat jaarlijks onderzoek wordt gedaan naar seksuele intimidatie op wijkniveau zodat gerichter kan worden gecontroleerd en de buurt beter betrokken kan worden. Verder pleit de VVD voor een voorlichtingscampagne, meer aandacht voor seksuele straatintimidatie op scholen en het meten van de effecten van deze maatregelen.

Uit onderzoek van Bureau Onderzoek en Statistiek (O+S) blijkt dat met name vrouwen in de leeftijd 15-30 jaar lastig worden gevallen. In stadsdeel Zuidoost komt intimidatie met 67 procent het vaakst voor, maar ook De Wallen, Nieuw-West, het Erasmuspark en de Van Galenbuurt staan in de top tien.

België
In België is sinds 2014 wel een wet tegen seksisme van kracht. Een seksistisch gebaar of een seksistische handeling kan een boete van maximaal 1000 euro of een jaar cel opleveren. Brussel kent sinds 2012 boetes van 250 euro voor straatintimidatie, maar die worden vooral uitgedeeld aan mensen die de politie beledigen.

De maatregelen moeten niet alleen voor vrouwen gelden, maar ook voor homoseksuelen en transgenders die bepaalde delen van de stad zouden mijden wegens intimidatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden