Update

VVD: alternatief voor WW moet wel hervormen

Als sociale partners of oppositie met een alternatief komen voor de geplande ingrepen in WW en ontslagrecht, is dat voor de VVD bespreekbaar. Maar dat alternatief moet wel leiden tot vergelijkbare economische hervormingen. Fractieleider Halbe Zijlstra zei dat dinsdag in het debat met het kabinet over de economische crisis en de oplopende werkloosheid.

Premier Mark Rutte geeft de geblesseerde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra onder het toeziend oog van CU-leider Arie Slob een hand tijdens het debat over het kabinetsbeleid in de Tweede Kamer. Beeld anp
Premier Mark Rutte geeft de geblesseerde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra onder het toeziend oog van CU-leider Arie Slob een hand tijdens het debat over het kabinetsbeleid in de Tweede Kamer.Beeld anp

Zijlstra betoogde dat Nederland op te grote voet leeft en dus de tering naar de nering moet zetten. Het uitgavenpatroon was de afgelopen jaren gebaseerd op een economische groei van zo'n 3 procent, maar een dergelijk niveau wordt voorlopig niet meer gehaald. De overheid moet daarom haar financiën saneren en het begrotingstekort zo snel mogelijk terugbrengen naar nul, aldus de VVD'er. Op dit moment ligt het tekort nog boven de 3 procent.

CDA-leider Sybrand Buma reageerde verbaasd dat de VVD bereid is afstand te doen van de ingreep in WW en ontslagrecht, waar ze eerder enthousiast voor pleitte. Hij sprak van 'een onbegrijpelijk demasqué'. Maar volgens Zijlstra wil zijn partij zich niet star opstellen als de sociale partners met creatieve ideeën komen. 'We zeggen niet 'njet' bij voorbaat, maar we tekenen niet bij ieder kruisje.'

Zijlstra weigerde een harde deadline te noemen voor het sociaal overleg, al kan er volgens hem niet tot in de eeuwigheid worden gepraat. 'Er is geen vastgelegd spoorboekje op welke tijd bij welk station wordt gestopt.' Het kabinet mikt op een akkoord rond 1 april.

Samsom
PvdA-leider Diederik Samsom ziet ook 'ruimte en lucht' om de voorgenomen ingreep in WW en ontslagrecht te veranderen, zei hij tijdens het debat. Volgens Samsom kunnen vakbonden en werkgevers volop meepraten over het kabinetsvoornemen om de WW-duur fors te beperken en het ontslagrecht te versoepelen.

Samsom liet zich door de oppositiepartijen niet verlokken concreet te worden. Wel wees hij op een bedrag van 250 miljoen euro dat het kabinet eerder op tafel heeft gelegd voor het sociaal overleg. Hiermee kan de ingreep in de WW wat worden verzacht. Volgens Samsom bedraagt de bezuiniging die de WW-maatregel moet opleveren in totaal 700 miljoen. Dat geldt volgens Sociale Zaken echter tot 2017. Daarna loopt het bedrag op tot 1,1 miljard.

FNV
De vakcentrale FNV praat met de andere vakbonden en de werkgevers over een sociaal akkoord met het kabinet. De WW-plannen van het kabinet zijn daarbij voor de FNV echter onbespreekbaar. Ook het CNV voelt er niets voor.

Samsom ontkende dat de PvdA voor wat WW en ontslagrecht betreft wegloopt voor de afspraken in het regeerakkoord. 'Als er de komende tijd niets gebeurt, is dit het resultaat.' Maar de coalitie heeft liever een breed draagvlak van sociale partners en oppositiepartijen, aldus Samsom.

Excuses
De PdvA-leider bood nog zijn excuses aan omdat hij eerder had gehint op een 'Oranjeakkoord' met de oppositie over nieuwe bezuinigingen. Onder anderen CDA-leider Sybrand Buma had zich gestoord aan die term, zo kort voor de troonswisseling. 'Als ik in mijn enthousiasme aanstoot heb gegeven, spijt mij dat. Ik leer elke dag bij', zei Samsom.

PvdA-leider Diederik Samsom aan het woord tijdens het debat over het kabinetsbeleid in de Tweede Kamer. Beeld anp
PvdA-leider Diederik Samsom aan het woord tijdens het debat over het kabinetsbeleid in de Tweede Kamer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden