VVD: 'Afvalplunderaars meer beboeten'

Grofvuil en vuilniszakken op straat vallen ten prooi aan morgensterren op zoek naar metaal. Het resultaat: opengescheurde zakken, rotzooi op straat.

Grofvuil in de Nieuwe Nieuwstraat Beeld Marjolijne Perquin
Grofvuil in de Nieuwe NieuwstraatBeeld Marjolijne Perquin

Stadsreinigers hebben veel last van deze metaalspeurders, constateerde VVD-raadslid Rik Torn toen hij ­onlangs een dag meeliep en de klachten aanhoorde. Reden voor hem om vragen te stellen aan het gemeente­bestuur over deze 'georganiseerde plunderingen'.

De morgensterren gaan professioneel te werk, zegt Torn. Verkenners gaan op de fiets langs de afvalpunten op straat en geven het door als daar metaalrijke voorwerpen op de stoep staan. Vervolgens rijden de busjes langs en wordt alles van waarde, vooral metaal, meegenomen.

Ravage
"IJskasten worden volledig uit ­elkaar gehaald, om metaal en apparatuur per kilo te verkopen. Ze laten een ravage achter die de reinigers vervolgens kunnen opruimen."

In stadsdeel Centrum herkennen ze dit probleem, bevestigt een woordvoerder. "Mensen rijden rond op zoek naar metaal en maken de zakken ­vervolgens open. Dat veroorzaakt een grote bende."

Ook in andere stadsdelen is sprake van overlast. In Centrum gaat het vooral om vuilniszakken, omdat grofvuil direct na melding wordt opgehaald.

­Metaalspeurders
In andere stadsdelen is het juist andersom: de zakken verdwijnen veelal in de containers en de metaalspeurders moeten zich vooral richten op grofvuil dat weleens een nachtje op de stoep blijft staan.

VVD wil dat het stadsbestuur meer boetes gaat uitdelen aan deze 'afvalplunderaars'. "Het gaat om organisaties met een verdienmodel. Die moeten boete na boete krijgen," aldus Torn, die ook pleit voor samenwerking met de Belastingdienst, die eventuele winsten kan afromen.

'Lokijskasten' en handhavers in burger zouden wat de VVD betreft kunnen worden ingezet om de pakkans te vergroten. De busjes zouden regelmatig moeten worden gecontroleerd om de metaalmorgensterren het werk zo moeilijk mogelijk te ­maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden