VVAB naar rechter tegen hotel in Heineken Hoek

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) voelt niks voor de bouwplannen voor de Heineken Hoek op het Leidseplein en stapt naar de rechter.

Tom Kieft
Artist impression van de nieuwe Heineken Hoek. Beeld MVSA Architecten
Artist impression van de nieuwe Heineken Hoek.Beeld MVSA Architecten

Er liggen al goedgekeurde plannen op tafel om op deze locatie een nieuw hotel te realiseren. Het hotel krijgt volgens deze blauwdrukken zes verdiepingen en een kelder.

Het oude pand - inclusief de twee iconische proostende lichtgevende glazen op het dak - wordt gesloopt. Daar komt een nieuw gebouw met een glazen gevel voor terug. Het geheel wordt 23 meter hoog.

Maar dat ziet de VVAB niet zitten. De vereniging heeft bij de Amsterdamse rechtbank beroep aangetekend tegen de afgegeven bouwvergunning voor de nieuwbouw. De vereniging wil dat de rechter de vergunning voor de bouwplannen vernietigt.

Steile kap
De bouwvergunning had volgens hen niet uitgegeven mogen worden, omdat het ontwerp 'stedenbouwkundig niet inpasbaar' zou zijn. Het zes verdiepingen hoge gebouw zou het historische karakter van het Leidseplein verstoren. Het pand, in combinatie met de nieuwe steile kap, wordt volgens de vereniging hoger dan het bestemmingsplan toelaat.

Bovendien zou het hotel in strijd zijn met het nieuwe hotelbeleid. Volgens de huidige hotelstop zou er op de locatie volgens de vereniging namelijk alleen 'bij hoge uitzondering' een hotel mogen worden geopend.

Alleen 'unieke hotelconcepten' zouden aan deze eis voldoen. Daarvan is volgens de vereniging bij plannen voor de Heineken Hoek in ieder geval geen sprake.

Hotelmonitor
Het stadsdeel is op de hoogte van het bezwaar van de vereniging, maar stelt dat de vergunning terecht is uitgegeven. Bij het stadsdeel vinden ze de nieuwbouw juist beter bij het aangezicht van het plein passen.

Daarbij gold de hotelstop nog niet toen de vergunning voor de Heineken Hoek werd uitgegeven. "Lopende projecten voor nieuwe hotels die zijn goedgekeurd volgens eerdere afspraken kunnen worden afgerond, ontwikkelaars mogen bestaande plannen afmaken. De Heineken Hoek is een van deze initiatieven," aldus de stadsdeelwoordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden