VVAB is boos op gemeente: gracht is geen fietsenstalling

Het grachtenwater mag niet worden gebruikt als structurele oplossing voor het tekort aan fietsparkeerplaatsen, zegt de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB).

null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens haar kan daarmee de status van de grachtengordel als beschermd stadsgezicht van Unesco Werelderfgoed worden aangetast.

De VVAB ageert met deze opmerking tegen de komst van meer fietspontons in onder meer de Lijnbaansgracht bij de Melkweg en het Barlaeusgymnasium. Volgens Walter Schoonenberg van de VVAB mogen grachten niet worden gezien als 'restruimte die we dan desnoods maar opvullen met fietsparkeerplekken'. Hij vindt de grachten van doorslaggevend belang voor de beleving van de stad.

Grachten beschermen
Volgens Schoonenberg is het hek van de dam als de gemeente dergelijke voornemens doorzet. 'We hebben in het verleden allerlei grachten gedempt ten behoeve van parkeerplaatsen voor auto's. Gelukkig zijn we op dat beleid teruggekomen en hebben we afgesproken dat we de grachten beschermen. Dit zou een breuk betekenen met de hernieuwde aandacht voor het belang van het water.'

Het VVAB heeft een brief geschreven aan de gemeenteraad om duidelijk te maken dat niet mag worden getornd aan het water. 'Voor de Lijnbaansgracht hebben we ook wel een oplossing: haal enkele autoparkeerplaatsen weg en reserveer die ruimte voor fietsen. En denk ook aan het braakliggende landje naast Paradiso waar nog ruimte is.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden