PlusVuurwerkserie

Vuurwerkstress bij huisdieren: 'Bij elk rotje staat ze te trillen'

De een kan niet wachten, de ander zet zich schrap. In een serie tellen we af naar oud en nieuw. Vandaag deel 2: de hondenbezitter.

Vera Spaans
Remco Volkers over hond Breezer. 'Zo heette ze al.' Beeld Carly Wollaert
Remco Volkers over hond Breezer. 'Zo heette ze al.'Beeld Carly Wollaert

Hij heeft alles al geprobeerd: tracks gedownload van iTunes met vuurwerkgeluiden, zelfs die met publiek erbij (de ooohs en aaahhhs moeten het nog echter laten lijken). Een halsband met feromonen, daar zou ze rustig van worden, of feromonenspray. Deed ook niks.

"En van pilletjes hoor je dat ze daar uiterlijk rustig van lijken, maar dat ze eigenlijk min of meer verlamd zijn waardoor ze vanbinnen nog meer doodgaan van angst omdat ze het niet kunnen uiten. Dan heb ik liever dat ze maar gewoon bij me op de bank zit. Ik houd soms haar oren dicht, dat werkt beter."

Die oren, die zijn van Breezer ("Zo heette ze al," zegt haar baasje verontschuldigend), een 11-jarig vuilnisbakje, waarschijnlijk het product van een vakantieliefde tussen een Britse terriër en een lokale Griekse op Kreta.

Met haar baasje Remco Volkers (50) en zijn vriend woont ze aan de Amstel, vlak bij de Magere Brug.

Luchtdicht in een deken
Literair agent Volkers maakt zich zorgen. Hij is niet tegen vuurwerk, haast hij zich te benadrukken, sierpijlen kunnen prachtig zijn, en hij heeft echt wel begrip voor mensen die het leuk vinden met de jaarwisseling vuurwerk af te steken.

"Als kind vond ik het ook altijd hartstikke spannend. Maar ik heb ook gezien wat het aanricht: milieuschade, schade aan mensen, brand. En nu ik zelf een hond heb, zie ik hoe zo'n dier reageert op knalvuurwerk. Dat is mijn voornaamste bron van zorg."

En het knallen blijft niet beperkt tot oudejaarsavond.

"Als je weet: met oud en nieuw begint het vuurwerk om twaalf uur, tot iets van half twee, twee uur, dan kun je daar rekening mee houden. Dan wikkel ik mijn hond in een deken, stop haar onder een trap, luchtdicht verpakt, dat is nog te overzien."

"Maar het speelt de twee weken ervoor en de twee weken erna - het is niet zo dat iedereen die vuurwerk koopt dat met oud en nieuw dan ook echt op heeft gemaakt. Toen ik op school zat, had ik ook vriendjes die nog hele dozen onder hun bed hadden. Dat is de realiteit."

Als op straat opeens een rotje knalt, raakt ze helemaal van slag: dan gaat ze trillen, aan de riem trekken, wil ze direct naar huis. "Echt zo zielig. Die knallen komen op allerlei onverwachte momenten. Het is zo'n dier ook niet uit te leggen: het is elk jaar, wen er maar aan."

Bachbloesem
Zijn huis heeft een lichthof. Alles wat in de lucht knalt, echoot door het hele pand. "Maar als het in West knalt, hoor je het hier ook. En honden horen nog eens vijftien of twintig keer beter dan mensen."

Hij heeft weleens overwogen maar gewoon weg te gaan met oud en nieuw. Maar zijn huis is 300 jaar oud, een brandje is zo ontstaan - hij blijft liever in de buurt. En het zou ook de wereld op zijn kop zijn natuurlijk, als iedereen die ergens last van heeft dan maar moet vertrekken.

null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

Dit jaar heeft hij zijn hoop gevestigd op Bachbloesemtherapie, een paar druppels in het drinkwater, volgens het motto: baat het niet dan schaadt het niet. En verder probeert hij maar te doen alsof er niks aan de hand is.

Een hond rea­geert immers hoe de baas reageert: als hij gaat doen alsof het allemaal heel zielig en heel erg is, dan denkt zij: ik ben vreselijk zielig.

"Onder de keldertrap maken we een veilig hol, waar ze in kan als het haar te veel wordt. En als ik een knal hoor, reageer ik niet. We heffen het glas en eten nog een oliebol en doen alsof het allemaal normaal is. Maar het gaat haar niet meevallen."

Lees ook deel 1 over de vuurwerkliefhebber: Mirko (18) geeft tot 300 euro uit aan vuurwerk: 'Het is recreatie'

Eindejaarsserie

In de dagen voor oud en nieuw belichten we het fenomeen vuurwerk van alle kanten. Morgen: de plastisch chirurg.

null Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden