Vuurwapengevaarlijke Ali Benhadi gevlucht uit psychiatrische instelling

Ali Benhadi (23), telg uit een beruchte familie uit Amsterdam-West, is gevlucht uit een psychiatrische inrichting in Den Dolder. De politie heeft zijn foto en signalement verspreid en waarschuwt dat hij 'vuurwapengevaarlijk' is.

Ali BenhadiBeeld Politie

Benhadi zat gedetineerd sinds hij in september door de rechtbank van Amsterdam was veroordeeld tot drie jaar cel omdat hij met (zeker) twee anderen in een gestolen Volkswagen met pistoolmitrailleurs, een pistool, vermommingen en twee vuisthamers naar Arnhem onderweg was.
Een arrestatieteam reed ze van de weg toen ze de snelweg waren afgeslagen richting de binnenstad.

De recherche volgde de auto omdat ze op 9 november 2013 een telefoontje gekregen had dat met de Volkswagen Golf GTI een liquidatie zou worden gepleegd in opdracht van beruchte Amsterdamse criminelen, onder wie het onderwereldkopstuk Gwenette Martha (die in mei 2014 zou worden geliquideerd).

Bijnamen
Diens neef moest het doelwit 'om zeep helpen' met hulp van criminelen die de tipgever eveneens met hun (bij)namen noemde. De tipgever noemde ook de plek waar de auto was 'koud gezet': de Marchanthof in Amsterdam-Nieuw-West. Daar trof de recherche de Volkswagen inderdaad aan. Met onder meer een observatiecamera en ingebouwde afluisterapparatuur werd die vervolgens in de gaten gehouden.

Op 14 november begon de auto vanuit Amsterdam oostwaarts te rijden, en zetten een observatieteam en een arrestatieteam de achtervolging in.
Nadat de auto was klemgereden en de verdachten tevergeefs hadden geprobeerd het arrestatieteam te omzeilen, leek het er sterk op dat Benhadi en zijn medeverdachten Mohammed B. en Ibrahim el A. geen liquidatie, maar een overval wilden plegen op een Arnhemse juwelier.
Daar in de buurt stond een eerder in Amsterdam gestolen brommer klaar.
De rechtbank oordeelde dat alledrie de verdachten even schuldig waren aan de 'voorbereidingshandelingen'.

Fred Hund
Benhadi had ondanks zijn leeftijd al een lange staat van dienst. Hij was in het verleden in beeld gekomen als één van de twee overvallers die juwelier Fred Hund hadden doodgeschoten in de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West, maar in die zaak kon de recherche zijn betrokkenheid niet bewijzen.

Benhadi's broer Anouar is onlangs tot levenslang veroordeeld voor zijn rol in de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012, waarbij twee jonge Amsterdamse criminelen met grof geweld werden vermoord en een derde maar net ontkwam. Vanuit een vluchtauto werd van dichtbij met een automatisch wapen op twee motoragenten geschoten - die met geluk ongedeerd bleven.

Ali Benhadi heeft al een tijdje psychische problemen. Hij was vanuit de gevangenis in Zwolle overgeplaatst naar de inrichting in Den Dolder, waar hij dinsdagmorgen ontsnapte.

De politie waarschuwt in een opsporingsbericht dat hij medicijnen nodig heeft die hij niet bij zich heeft, 'wat mogelijk van invloed is op de wijze waarop hij reageert'. 'De mogelijkheid bestaat dat hij snel (vuurwapen)geweld gebruikt.' Benhadi droeg een zwart trainingspak met witte strepen van Adidas en opvallende Nikes toen hij vluchtte.


Beeld Politie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden