Vuurtoreneiland vreest verstoring vrije horizon door komst dijk

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft plannen voor een dijk langs Vuurtoreneiland. Die zal het achterland van landelijk Noord beschermen tegen het water, maar ook het huidige landschap veranderen. Dat zorgt voor onvrede.

Staatsbosbeheer, eigenaar van het Vuurtoreneiland, deelt de zorgen.Beeld anp

'Je hebt hier nu nog een vrije horizon en ongerepte natuur, vlak onder Amsterdam. Met een nieuwe dijk zal het uitzicht naar het westen ernstig worden verstoord," zegt Brian Boswijk. Hij drijft het restaurant op Vuurtoreneiland en woont er samen met zijn vrouw en vier kinderen in de fortwachterswoning.

Een week geleden werd hij verrast door de plannen voor een nieuwe dijk in plaats van versterking van de bestaande. In september wordt de knoop doorgehakt. Boswijk vindt dat te snel. "Het is een heel mooi, laagliggend landschap. Daar moeten we zorgvuldiger mee omgaan en wat meer de tijd voor nemen."

'Moet beter'
In 2006 is een groot deel van de Markermeerdijken afgekeurd, omdat ze niet stabiel genoeg zijn om het achterland in extreme omstandigheden tegen hoog water te beschermen. "Maar een nieuwe dijk dwars door het gebied? Dat moet beter kunnen," zegt Boswijk.

De nieuwe dijk zou vanaf Durgerdam buitenom via polder IJdoorn richting Uitdam lopen. Een tweede door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bestudeerde mogelijkheid is de huidige dijk aan de buitenkant te versterken, maar zo'n ingreep zorgt ook voor problemen door ruimtegebrek. Een woordvoerder erkent dat de gekozen nieuwe dijk niet ideaal is. "Maar een andere oplossing is niet mogelijk."

Ingrijpend
Staatsbosbeheer, eigenaar van het Vuurtoreneiland, deelt de zorgen van Boswijk. "Het is een lang proces geweest, met veel oog voor de natuur, om het eiland toegankelijk te maken voor publiek. Deze plannen zijn heel ingrijpend voor het landschap," zegt een woordvoerder. Aangezien het om Unesco Werelderfgoed gaat wil ook Staatsbosbeheer ruim de tijd nemen voor een beslissing.

Ruim een jaar geleden hebben diverse organisaties met bewoners van Uitdam en Durgerdam in een adviesraad meegepraat over de aanpak van de dijken. Toen werd al gevreesd dat versterking van de Markermeerdijk het landschap zou aantasten. Vanwege de bezwaren van bewoners besloot het Hoogheemraadschap naar alternatieven te kijken. Dat leidde tot de nu omstreden nieuwe variant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden