Vuur laait op rond fusie stadsdelen

Stadsdeelkantoor Westerpark. De te fuseren stadsdelen, waaronder Westerpark, zijn niet blij met de 'bemoeizucht' van de gemeente. Foto Ronald Fleurbaaij

AMSTERDAM - De strijd om de macht tussen de gemeente en de stadsdelen is weer opgelaaid. De te fuseren stadsdelen De Baarsjes, Westerpark, Oud-West en Bos en Lommer binnen de ring vinden dat de gemeente het nieuw te vormen stadsdeel te veel regels en blauwdrukken oplegt.

Godfried Lambriex, PvdA-stadsdeelvoorzitter in De Baarsjes, is boos. Dinsdag kwam hij met zijn collega's van de te fuseren stadsdelen in West binnen de ring bijeen. Zij willen binnenkort met de voorzitters van andere stadsdelen overleggen en het college van b. en w. en de gemeenteraad hun grieven kenbaar maken.

Lambriex zegt dat de gemeentelijke diensten al rekening houden met de door het college gewenste halvering van het aantal stadsdelen. Daarbij trekt de gemeente alle macht naar zich toe.

Komende maand moet de gemeenteraad echter nog beslissen over het voorstel het aantal stadsdelen van veertien tot zeven terug te brengen. Dan moet ook een besluit worden genomen over de bevoegdheden die de dan grotere stadsdelen krijgen.

''Wij merken dat een aantal ambtelijke diensten al werkt in de geest van de nieuwe voorstellen,'' aldus Lambriex. ''Dat betekent dat de leiding steeds centraal, bij de Stopera, ligt. Op het stadhuis wordt alles al voor ons bedacht.''

De fuserende stadsdelen in West binnen de ring, met ongeveer 120.000 inwoners, hebben er al grote moeite mee dat zij op één hoop worden gegooid. Maar als fusie onvermijdelijk is, willen zij dat het grotere stadsdeel ook meer te zeggen krijgt, stelt Lambriex. ''Sterke stadsdelen kunnen meer verantwoordelijkheid aan en moeten die ook krijgen. Wij moeten de ruimte krijgen om, ook al gaan we op in een groter geheel, maatwerk voor burgers te leveren. Maar wij merken dat de Stopera al uitgaat van gelijkvormige stadsdelen en wil voorschrijven hoeveel kantoren en loketten er moeten komen en zo meer.''

De stadsdelen hebben zich mokkend neergelegd bij de halvering van het aantal stadsdelen. ''Maar we blijven niet treuren,'' zegt Lambriex. ''Wij willen constructief aan de fusie werken. We willen zelf leiding geven aan het proces, maar dat wordt ons niet gegund. Stedelijke diensten lopen op de feiten vooruit. En wij hebben niet het gevoel dat we bij de plannen worden betrokken.'' (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden