VUmc test vrijdag goed- en slechthorenden

Goed- en slechthorenden kunnen een bijdrage leveren aan het Nationale Hooronderzoek van het VU medisch centrum. Daar vraagt het ziekenhuis vrijdag in het teken van World Hearing Day aandacht voor.

Nina Rijnierse
De KNO-afdeling van het VU medisch centrum doet langdurig onderzoek naar gehoorverlies. Beeld anp
De KNO-afdeling van het VU medisch centrum doet langdurig onderzoek naar gehoorverlies.Beeld anp

Gehoor gaat vaak geleidelijk en ongemerkt achteruit. Daarom is het volgens de onderzoekers van het VUmc belangrijk om op tijd in actie te komen.

Het ziekenhuis begon in 2007 met een langdurig onderzoek naar gehoorverlies, dat bestaat uit een online vragenlijst en een hoortest. Dat wordt elke vijf jaar herhaald door de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Eenzaamheid
De derde herhaalmeting is een paar maanden geleden gestart. Vijfhonderd mensen hebben de test al ingevuld, maar er worden nog steeds nieuwe respondenten gezocht.

Volgens een woordvoerder van het VUmc is het belangrijk om veranderingen in gehoor en gezondheid over langere tijd te meten. "Door deze gegevens te verzamelen kunnen verbanden worden gelegd tussen thema's als doofheid en eenzaamheid."

Eerder is bijvoorbeeld aan het licht gekomen dat er vanaf het vijftigste levensjaar een versnelling in de achteruitgang van het gehoor in achtergrondruis plaatsvindt. Ook blijkt dat mensen met een slechter gehoor vaker vermoeid zijn.

Initiatief
Iedereen, zowel goed- als slechthorend, kan deelnemen aan de hoortest, die veertig minuten duurt. Enige vereiste is dat de leeftijd van de respondent tussen de 18 en 70 jaar ligt.

De dag is een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om aandacht te vragen voor de gevolgen van gehoorverlies.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden