VUmc opent centrum voor vragen rond wilsbekwaamheid

Donderdag opent het VU medisch centrum (VUmc) een centrum voor wilsbekwaamheidsvragen, als eerste in Europa. 'Juist de ouderen die minder stem lijken te hebben, moeten we een stem bieden.'

Het centrum moet hulp bieden bij vragen over wilsbekwaamheid. Beeld anp

In een maatschappij waarin vergrijzing een steeds grotere rol speelt en aandoeningen die gepaard gaan met het ouder worden het denkvermogen kunnen ontregelen, is een centrum voor wilsbekwaamheidsvragen geen overbodige luxe. Dat zegt Saskia Teunisse, als klinisch (neuro)psycholoog verbonden aan het centrum.

"Ieder mens moet zelf beslissingen kunnen nemen. In het centrum staat autonome en wilsbekwame besluitvorming centraal," zegt Teunisse. "Althans, zolang het kan."

Ingewikkelde grens
Soms moet iemand tegen zichzelf in bescherming worden genomen, legt de psycholoog uit. Oudere mensen met hersenaandoeningen als dementie of een infarct kunnen soms niet meer op weloverwogen wijze beslissingen nemen. "Maar wanneer je moet ingrijpen, is zowel op ethisch als psychologisch vlak, lastig te bepalen. Het is een ingewikkelde grens."

Een belangrijke pijler van het nieuwe centrum is voorlichting bieden aan ouderen die gehinderd worden door ontregeling van hun denkvermogen. Ook hun familieleden moeten er straks terecht kunnen.

Het centrum wil daarnaast hulp bieden bij vragen over goede zorgverlening, advies bij juridische en medische vraagstukken en doet dit zowel via consulatie als onderwijs. "We denken mee in lastige situaties, bijvoorbeeld bij kwesties rondom het levenseinde. Ook gaan we voorlichtingsmateriaal ontwikkelen."

Lans breken
Teunisse is al geruime tijd betrokken bij het onderwerp. Maar het is volgens haar belangrijk dat er nu meer aandacht komt voor wilsbekwaamheid. "Ik heb al meer dan 25 jaar ervaring en ik wil een lans breken voor ouderen die kampen met dit soort problematiek. Ik wil hen zichtbaar maken en hun problemen horen."

Ze weet uit de praktijk dat het uit handen geven van je onafhankelijkheid lastig is. "Het is vaak een niet ongegronde angst voor aftakeling. Die angst kan besluitvorming gaan hinderen. Als psycholoog kun je die onderliggende angst behandelen en daarmee besluitvorming bevorderen."

Aan het nieuwe centrum zijn hulpverleners verbonden op het gebied van klinische en neuropsychologie, ouderengeneeskunde, rechten en ethiek. Tijdens de officiële opening van het centrum wordt donderdag een symposium georganiseert. Onder de titel 'Wilsbekwaam, of toch niet? De waarde van expertise' spreekt onder andere Teunisse over de complexiteit en het belang van zorgvuldigheid rondom het onderwerp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden