Update

VUmc onder verscherpt toezicht IGZ, longchirurgie tijdelijk gestaakt

De Inspectie voor de Gezondheidszorg vreest dat de veiligheid van patiënten van het VUmc in Amsterdam gevaar loopt en heeft het ziekenhuis daarom onder verscherpt toezicht geplaatst. De inspectie had om opheldering gevraagd bij het bestuur over een conflict dat er zou zijn tussen medisch specialisten. Het ziekenhuis heeft de IGZ verkeerd voorgelicht, zo is duidelijk geworden. Het VUmc zet hangende het onderzoek tijdelijk de longchirurgische activiteiten stil.

null Beeld ANP
Beeld ANP

'Omdat de inspectie onvoldoende vertrouwen in het bestuurlijk optreden van de bestuurder heeft en vanwege het mogelijke risico voor de patiëntveiligheid, heeft de inspectie het VUmc onder verscherpt toezicht gesteld', zo schrijft de inspectie dinsdag.

De inspectie deed vorig jaar maart onderzoek naar het overlijden van een patiënt op de intensive care. Samenwerkingsproblemen tussen medisch specialisten zouden mede de oorzaak van het overlijden zijn. De problemen leken opgelost, maar deze week bleek opnieuw dat er grote problemen zijn in de samenwerking binnen en met de afdeling chirurgie, vooral rondom één longchirurg.

Het VUmc wordt voor maximaal zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. In die periode moet de raad van bestuur werken aan de communicatie en samenwerking tussen medisch specialisten, zodat de patiëntveiligheid weer voldoende gewaarborgd kan worden. De inspectie zal de komende maanden zowel aangekondigde als onaangekondigde bezoeken brengen aan het ziekenhuis om de stand van zaken in de gaten te houden.

VUmc staakt longchirurgie
Het VUmc zet tijdelijk de longchirurgische activiteiten stil. Longchirurgische operaties die niet kunnen worden uitgesteld, zullen worden uitgevoerd in het AMC of het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam, meldde het VUmc dinsdag in een persverklaring.

Het ziekenhuis laat weten dat de afdeling tijdelijk gesloten wordt om de IGZ optimaal de gelegenheid te bieden om gesprekken te voeren over en onderzoek te doen naar de samenwerking tussen specialisten. In de verklaring schrijft het VUmc het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.

Astma fonds
Het Astma Fonds roept het bestuur van het ziekenhuis op snel orde op zaken te stellen. 'Er mag geen twijfel bestaan over de zorg aan de meest ernstige longpatiënten.' Directeur Michael Rutgers zegt dat de patiënten niet de dupe mogen worden van het conflict.

Hij vertrouwt erop dat sommige patiënten die zijn ondergebracht bij het Amsterdamse Lieve Vrouwe Gasthuis, daar de zorg krijgen die nodig is. Rutgers noemt het heel ernstig dat ernstig zieke patiënten moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis.

Opstappen
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vindt dat de raad van bestuur van het VUmc moet opstappen. 'Dit is een slecht voorbeeld van hoe een ziekenhuis zou moeten functioneren', stelt de woordvoerster van de NPCF. Ze noemt het een ernstige situatie dat de veiligheid voor patiënten in het geding is door een communicatieconflict. 'Op een longafdeling liggen kwetsbare patiënten. Communicatie is natuurlijk van heel groot belang op zo'n afdeling.'

De federatie is verheugd dat de IGZ nu heeft ingegrepen. 'Het is natuurlijk een zorgelijke situatie dat het bestuur voor de inspectie informatie heeft achtergehouden. Daarnaast zijn we nog niet vergeten dat het bestuur eerder dit jaar camera's in het ziekenhuis liet ophangen voor een televisieprogramma. Ook toen zijn er beslissingen genomen die niet in het belang van de patiënten waren. Dat moeten we nu weer constateren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden