VUmc heeft Europese primeur met nieuwe bestralingstechniek

Het VUmc in Amsterdam heeft als eerste ziekenhuis in Europa de beschikking over een apparaat waarmee een tumor preciezer kan worden bestraald.

Redactie
De bestraling kan veel nauwkeuriger op de tumor gericht worden waardoor het omringende weefsel minder wordt beschadigd. Beeld VUmc
De bestraling kan veel nauwkeuriger op de tumor gericht worden waardoor het omringende weefsel minder wordt beschadigd.Beeld VUmc

In het bestralingsapparaat is een MRI-scanner ingebouwd waardoor het mogelijk is tijdens de bestraling van een patiënt livebeelden van de tumor te maken. De radiotherapeut kan zo precies zien wat hij doet. Dat maakt het mogelijk de tumor heel nauwkeurig te bestralen en het omringende weefsel zo min mogelijk te beschadigen, volgens het VUmc.

Het is hierdoor beter mogelijk een kleiner aantal bestralingen met een hogere dosis te geven, met minder kans op ernstige bijwerkingen voor de patiënt. Daardoor duurt de bestraling voor een groot deel van de patiënten met het nieuwe apparaat twee weken, in plaats van de gebruikelijke vier tot zeven weken.

Ben Slotman, hoofd afdeling radiotherapie VUmc: "Deze nieuwe aanpak is niet alleen prettiger voor de patiënt - kortere behandeling, minder bijwerkingen - maar we verwachten ook dat meer patiënten langer ziektevrij zullen zijn."

Beweging
Ook kan de behandeling door de MRI-scanner aangepast worden terwijl de bestraling plaatsvindt. Daarnaast heeft het apparaat het grote voordeel dat het alleen bestraalt wanneer de tumor zich op de juiste plaats bevindt, bijvoorbeeld bij tumoren die bewegen door de ademhaling van de patiënt in de borst- en buikholte. Behandeling heeft hierdoor vooral meerwaarde voor patiënten met nier-, prostaat-, blaas-, borst-, endeldarm-, alvleesklier-, lever- en centrale longkanker.

Wereldwijd zijn er zes van deze apparaten in gebruik. De eerste behandeling in het VUmc tegen prostaatkanker is inmiddels afgerond. In november vorig jaar schreef Het Parool over de installatie van de nieuwe scanner: Kanker: Betere behandeling door superscan [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden