VUmc bekijkt draagmoederschap voor homostellen

Het VUmc in Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid om ook homoparen te helpen bij draagmoederschap. Nu moeten mannen uitwijken naar het buitenland voor een duur en onzeker traject.

Francine Wildenborg
Een traject in het buitenland kan tot 100.000 euro kosten Beeld ANP
Een traject in het buitenland kan tot 100.000 euro kostenBeeld ANP

De belangstelling voor draagmoederschap neemt toe in Nederland, zeker onder homoparen. Voorlichtingsbijeenkomsten zitten vol en tientallen stellen wenden zich jaarlijks tot advocaten voor juridische hulp. Experts vinden het hoog tijd voor verruiming van de regels.

Tot nu toe hanteert het VUmc - het enige ziekenhuis in Nederland dat kinderloze stellen begeleidt bij ivf-draagmoederschap - heel strenge criteria. Alleen als een vrouw geen (functionerende) baarmoeder heeft of een zwangerschap levensbedreigend is, komen stellen in aanmerking. In tien jaar tijd zijn slechts 25 baby's geboren. Homostellen worden per definitie buitengesloten.

Psyschisch onderzoek
Vanuit de beroepsvereniging voor gynaecologen klinkt al langer de roep om verruiming van de criteria. De Staatscommissie Herijking Ouderschap gaf onlangs hetzelfde advies. Daarom onderzoekt het VUmc nu of het homostellen kan helpen.

Dat is niet eenvoudig, zegt Roel Schats, hoofd van het ivf-centrum. Zo moet het ziekenhuis dan drie paren psychisch onderzoeken: het homopaar, de draagmoeder en de eicel­donor plus partners.

"De vergoeding hiervan is niet geregeld." Bovendien is er een ethisch dilemma, zegt Schats. "Het is een vorm van wensgeneeskunde. De cruciale vraag is of we de strikte medische indicatie willen loslaten, want die is er niet bij een homostel."

Veel stellen - homo en hetero - wijken nu uit naar het buitenland voor een draagmoedertraject, dat tot 100.000 euro kan kosten. Bovendien is het ingewikkeld om een kind legaal hier te krijgen.

Alternatieven
Het aantal juridische hulpvragen stijgt 'explosief', zegt familierecht­advocaat Wilma Eusman, die de meeste draagmoederzaken doet. In heel 2016 hielp ze 24 stellen, terwijl ze in de eerste drie maanden van dit jaar al 15 intakes deed. Toen ze in 2004 begon, ging het jaarlijks om 4 paren.

"Internationale adoptie is inmiddels bijna onmogelijk en dus zoeken homostellen naar alternatieven: co-­ouderschap met een lesbisch stel of ­alleenstaande vrouw, maar ook draagmoederschap."

De voorlichtingsbijeenkomsten die stichting Meer dan Gewenst organiseert, trekken veel geïnteresseerden. Bestuurslid Sara Coster zegt dat ook jonge mannen zich al oriënteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden