Opinie

'Vul het Gat van de Kinkerbuurt nu met woningen'

Al tien jaar ligt er een bouwput in de Kinkerbuurt, schrijft Henk van Dijk, mede namens verschillende belangenorganisaties. 'Het bouwen van woningen is de enige gerechtvaardigde invulling.'

KinkerstraatBeeld Carly Wollaert

Drie jaar geleden - ver voor het losbarsten van de verkiezingsretoriek rond middenhuur - hebben honderden bewoners uit de Kinkerbuurt de gemeente al gewezen op wat er aan de hand is op de vastgoedmarkt. De buurt was er getuige van wat het betekent als je als oudere de buurt uit wordt gegentrificeerd of als startend gezin noodgedwongen naar de overloopgebieden moet vertrekken.

Mede om deze reden kwam de buurt massaal in opstand tegen een plan voor een hotel op een locatie met nota bene een woonbestemming. Op 1 juli 2015, tijdens de beslissende discussie in de gemeenteraad over het te bouwen appartementenhotel aan de Jan Pieter Heijestraat, verstopte wethouder Van der Burg zich achter de procedure en deed alle argumenten van de honderden buurtbewoners af als nimby (not in my backyard).

Zo werd de buurt door de wethouder weggezet als een stel lastige klagers. Ten onrechte, omdat de Kinkerbuurters, zoals gebleken is, wel degelijk gelijk hadden.

Werkelijk niemand in de Amsterdamse politiek heeft het nog over de bouw van hotels. Er rust een electoraal taboe op en alleen woningbouw staat op de verkiezingsagenda.

Bouwput
Ondertussen vieren we volgend jaar het schandalige 10-jarig bestaan van het Gat van de Kinkerbuurt. We vieren dan het treurige feit dat er na de sloop van de woningen al 10 jaar niet gewoond wordt omdat de grond ­gegijzeld wordt door een onzinnig ­hotelplan. Dit terwijl de voorwaarde voor sloop het terugbouwen van ­woningen was. Het verlies van deze 39 woningen is nooit gecompenseerd.

Voor velen is dit een onverteerbaar jubileum. De grond is vanwege geldgebrek bij de ontwikkelaar inmiddels voor 100 procent in eigendom van de gemeente. In feite kan er morgen gestart worden met de bouw van 21 levensloopbestendige woningen. Deze in 2009 afgegeven vergunning is nog altijd geldig.

Dat hier al tien jaar een bouwput ligt is, gezien de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt, politiek en maatschappelijk niet meer te verdedigen. De omstandigheden op de Amsterdamse woningmarkt, zijn in drie jaar dusdanig veranderend dat het bouwen van woningen nu de enige gerechtvaardigde keuze is voor de invulling van het gat van de Kinkerbuurt.

Henk van Dijk, mede namens Actiecomité Longstaynoway, Bewonersvereniging Overtoom, Stichting Bewonersplatform Oud-West, Huurdersvereniging Oud-West, Bewonersvereniging Rond de Hallen, Cliëntenraad van Woonzorgcentrum de Klinker, Lijst BuurtVuist Oud-West/De Baarsjes

Lees ook: Protest in de Kinkerbuurt: 'Amsterdam is niet te koop!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden