Vuilverbrander in gevarenzone

Het Afvalenergiebedrijf (AEB) kampt met een waslijst aan problemen en kinderziekten, waardoor slechts 'mondjesmaat' energie wordt geproduceerd. Foto Floris Lok Beeld
Het Afvalenergiebedrijf (AEB) kampt met een waslijst aan problemen en kinderziekten, waardoor slechts 'mondjesmaat' energie wordt geproduceerd. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - De problemen rond het Amsterdamse Afvalenergiebedrijf stapelen zich op. Het duurt nog zeker negen maanden voordat ze zijn verholpen. De schade bedraagt minstens 25 miljoen euro. De gemeenteraad reageerde donderdag uiterst verontrust op een presentatie van de directeur van het Afvalenergiebedrijf (AEB), Roelof Kruize.

Hij vertelde dat de breuk in de turbine-as, waardoor het maandenlang onmogelijk was energie op te wekken, sinds 1 juli is verholpen. Maar het bedrijf kampt inmiddels met een waslijst aan andere problemen en kinderziekten, waardoor slechts 'mondjesmaat' energie wordt geproduceerd.

Dat kost de gemeente handenvol geld. Als de centrale op volle toeren draait, levert dat Amsterdam 600.000 euro per week op. Maar tussen februari en juli is helemaal geen energie opgewekt en nu gebeurt dat dus sporadisch.

Tot schrik van de raad vertelde Kruize dat alle problemen met de turbine-as tot spanningen en verwijten op de werkvloer hebben geleid. De afgelopen zomer is hij bezig geweest de cultuur te verbeteren. Daar komt bij dat door alle aandacht voor de gebroken as het achterstallig onderhoud erbij in is geschoten. Met als gevolg allerlei storingen elders in de centrale. De afgelopen maand deden zich onder meer problemen voor met olie en koelwater.

Kruizes opmerking dat naar zijn inschatting 'negentig procent' van de risico's 'in beeld is', stelde de raad ook al niet gerust. Volgens externe deskundigen die het bedrijf bijstaan zal het allemaal goed komen, aldus Kruize. Maar, erkende hij: ''We zijn nog niet uit de gevarenzone.''

De alarmbellen in de raad gingen helemaal af toen Kruize zei dat er vanaf 2011 een tekort aan afval zal zijn. Dat zou betekenen dat het ook bij een technisch goed functionerende centrale, die voor 450 miljoen euro is neergezet, niet mogelijk is afval in energie om te zetten. ''We moeten strategische partners vinden om de ketels te kunnen blijven vullen,'' zei Kruize.

De 25 miljoen die nodig is voor alle reparaties haalt het AEB uit de eigen inkomsten. Volgende maand rapporteert wethouder Carolien Gehrels over de financiële schade. (HET PAROOL)

Overige problemen AEB
- Het vinden van personeel.
- Het installeren van een ICT-systeem.
- Aanhoudende onzekerheid over de oorzaak van de breuk van de turbine-as.
- Een lange levertijd van onderdelen die eventueel moeten worden vervangen.
- Het optreden van verborgen gebreken.
- Tanend vertrouwen bij klanten van het bedrijf.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden