Vuilstort Ouder Amstel verontreinigd, maar geen risico voor sporter

Sporters op de hindernisbaan OCTC in Ouderkerk aan de Amstel, dat op een voormalige vuilstortplaats werd aangelegd, hebben geen onaanvaard­bare risico's gelopen. Wel is op sommige plaatsen sprake van ernstige bodemverontreiniging.

Op de hindernisbaan kropen sporters door sloten en modder, deels over een onvoldoende gesaneerde voormalige vuilstortplaats. Beeld Marc Driessen
Op de hindernisbaan kropen sporters door sloten en modder, deels over een onvoldoende gesaneerde voormalige vuilstortplaats.Beeld Marc Driessen

Dat concludeert een onderzoeksbureau dat in opdracht van de gemeente Ouder Amstel het terrein aan de Korte Dwarsweg onderzocht. Er ontstond onrust nadat experts in Het Parool hun zorgen hadden geuit over het Obstacle Course Training Centre (OCTC).

Op de hindernisbaan kropen sporters door sloten en modder, deels over een onvoldoende gesaneerde voormalige vuilstortplaats. De verontreinigingsdeskundigen baseerden zich op oude rapporten waaruit bleek dat in de vuilstort mogelijk asbest, zware metalen en kankerverwekkende stoffen zitten.

Ingenieursbureau Land onderzocht daarop de vuilstort en vond in de afdeklaag op de vuilstort 'licht verhoogde gehaltes' zware metalen en giftige chemische verbindingen. Op andere plekken ontbreekt de deklaag volledig en zijn 'sterke verontreinigingen met metalen' aangetroffen. Onder een pad vanaf het parkeerterrein vonden onderzoekers 'ernstige verontreiniging met asbest'.

Risico's
Dat betekent volgens de onderzoekers niet dat sporters 'onaanvaard­bare risico's' hebben gelopen. Volgens berekeningen zou pas gevaar dreigen als iemand een jaar lang dagelijks de baan zou afleggen. Ook de GGD denkt niet dat de gezondheid van sporters in het geding is geweest: 'Bodemverontreiniging leidt pas tot schade als men lange tijd wordt blootgesteld aan schadelijke stoffen.'

Bij de aanleg van de baan voerden studenten van het ROC Zuidoost werkzaamheden uit op de afvalberg. Daarbij kwamen zij in aanraking met het stortmateriaal. Volgens de regels hadden zij medisch gekeurd moeten worden en 'beschermingsmiddelen' moeten dragen. Of dat is gebeurd, is niet bekend.

Onwenselijk
Het onderzoeksbureau beoordeelt de situatie rond de vuilstort als 'onwenselijk'. De gemeente wordt aanbevolen een hergebruiksplan op te stellen voor de gehele stortlocatie. De asbestverontreiniging moet 'op een daarvoor geëigend moment' worden gesaneerd. Omdat geen sprake is van risico's voor mensen hoeft dat niet direct te gebeuren.

De gemeente heeft al een saneringsplan opgesteld à tienduizend euro. Ook zijn borden geplaatst die bezoekers waarschuwen 'dat de grond niet geroerd mag worden'. Omdat het OCTC inmiddels niet meer bestaat, zo schrijft het college van b. en w. aan de gemeenteraad, 'is het gebruik van de vuilstort niet veranderd' en zijn aanvullende maatregelen niet nodig.

Voormalig eigenaar van het OCTC Lars Vreugdenhil voelt zich gesterkt door het rapport: 'Een paar boze bewoners hebben met spookverhalen een heksenjacht gecreëerd. De GGD had al geconcludeerd dat er geen gezondheidsrisico's waren, maar dit werd door 'deskundigen' een flut­onderzoek genoemd. Bijna niemand durfde meer lekker te sporten. Wat begin dit jaar begon als een droom is geëindigd in een nachtmerrie en het faillissement van mijn bedrijf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden