Vuile auto blijft welkom in de stad

Het schrappen van de milieuzone voor personenauto's is een zware nederlaag voor GroenLinks, coalitiepartner van de PvdA in het stadsbestuur. Foto Suzanne Blanchard Beeld
Het schrappen van de milieuzone voor personenauto's is een zware nederlaag voor GroenLinks, coalitiepartner van de PvdA in het stadsbestuur. Foto Suzanne Blanchard

AMSTERDAM - Oudere, vervuilende auto's blijven welkom in Amsterdam. De milieuzone voor personenauto's is definitief van de baan, omdat de lucht er nauwelijks schoner van wordt. Wethouder van Verkeer Hans Gerson bevestigde dit vanmorgen.

Volgens TNO-onderzoek zijn de milieueffecten van een milieuzone beperkt. Gerson zegt dat het afblazen van het plan ook te maken heeft met alle bureaucratie die nodig is voor de invoering. "En het wagenpark wordt toch al steeds schoner. Er zijn meer mogelijkheden met elektrisch vervoer. Het huidige beleid, met hogere parkeertarieven, werpt vruchten af. Er is minder autoverkeer, al komt dat ook door de recessie."

De PvdA-wethouder sluit niet uit dat Amsterdam ook geen milieuzone voor bestelwagens invoert.

Het schrappen van de milieuzone voor personenauto's is een zware nederlaag voor GroenLinks, coalitiepartner van de PvdA in het stadsbestuur. De partij hechtte sterk aan de maatregel, die uniek zou zijn voor Nederland. Om de pijn te verzachten komen er nieuwe initiatieven voor elektrisch vervoer.

Met de milieuzone was het de bedoeling het gebied binnen de ringweg A10 (met uitzondering van Amsterdam-Noord) tot verboden terrein te verklaren voor de meeste benzineauto's van vóór 1993 zonder driewegkatalysator en dieselauto's ouder dan 1997. Na felle protesten werd een uitzondering in het vooruitzicht gesteld voor oldtimers, maar dat is nu niet meer nodig.

Van meet af aan zetten critici vraagtekens bij de effecten van de milieuzone op de luchtkwaliteit. Ook het kabinet zag weinig in het plan. Toch hield GroenLinks-wethouder Marijke Vos (Milieu) vast aan de zone.

De toenmalige verkeerswethouder Tjeerd Herrema (PvdA) steunde haar, al leek dat niet altijd uit volle overtuiging te gebeuren. (BAS SOETENHORST/BART VAN ZOELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden