VU wil lezing genocide-ontkenner verbieden

De Vrije Universiteit wil de lezing van de Amerikaanse professor Justin McCarthy, een ontkenner van de Armeense genocide, verbieden. Hij is alleen welkom als deelnemer aan een debat. De lezing wordt georganiseerd door de Turkse studentenvereniging Anatolia.

Justin McCarthy Beeld YouTube
Justin McCarthyBeeld YouTube

De studenten van Anatolia vroegen in februari toestemming voor een academisch debat over de Armeense genocide die tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatsvond, zo meldde ThePostOnline vanochtend. Naast de Amerikaanse professor zou ook Erik-Jan Zürcher, als hoogleraar verbonden aan Universiteit Leiden, worden uitgenodigd. Zürcher (62) en McCarthy (69) hebben verschillende theorieën over de donkere periode in de Armeense geschiedenis.

Zürcher zal bij het debat op vrijdag 24 april, de dag waarop de genocide wordt herdacht, niet verschijnen. 'De reden van zijn afzegging is bij ons niet bekend', zegt Aukje Schep namens de VU. 'We hebben twee maanden geleden toestemming gegeven voor een debat tussen de twee kampen. Als alleen McCarthy een lezing komt geven, zullen wij geen toestemming meer verlenen. Als universiteit stimuleren wij het debat, een eenzijdige lezing kunnen we niet toleren.'

Omstreden professor
De VU wil snel met Anatolia in gesprek om tot een passende oplossing te komen. 'We geven de studenten de tijd om een andere spreker in de plek van de heer Zürcher te regelen. Tot op heden hebben we ze echter nog niet kunnen bereiken', zegt Schep.

Armenië en Turkije ruziën al een eeuw over de Armeense slachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog. McCarthy, de omstreden professor van de universiteit van Louisville, ontkent de massamoord, Turkije doet dat ook. Volgens hen gaat het om 'gewone' oorlogsslachtoffers en zijn veel minder doden gevallen.

Turkse studentenvereniging Anatolia was niet bereikbaar voor een reactie. Op hun website kondigen ze de lezing nog wel aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden