VU, UvA en HvA vrezen terugval kenniseconomie

AMSTERDAM - Bezuinigen op het hoger onderwijs betekent een flinke terugval van Nederland als internationale kenniseconomie, vrezen de rectoren Lex Bouter (VU) en Dymph van den Boom (HvA en UvA).

''We worden straks links en rechts ingehaald. Een positie in de top vijf van kenniseconomieën wordt onhoudbaar,'' zegt Bouter vandaag in Het Parool. In buurlanden wordt juist geïnvesteerd in hoger onderwijs. ''Frankrijk, Denemarken, Duitsland: ze hebben het allemaal begrepen, behalve hier.''

Komende jaren wil het kabinet al lang studeren duurder maken: drieduizend euro per jaar voor zowel student als universiteit. Volgens de Vereniging van Universiteiten kost dat de sector honderd miljoen euro per jaar.

Ook het hoger onderwijs moet zich voorbereiden op zo'n tien procent minder bachelors, onderzoek en banen. ''We moeten het principe last in first out aanhouden Dan praat je over student-assistenten, juniordocenten, promovendi, postdocs; een dip in een hele generatie.''

Ook in het bacheloraanbod wordt gesneden. Van den Boom: ''Er is veel overlap. Werken in regio's - bijvoorbeeld VU, UvA en UU - kan de oplossing zijn. Een populaire bacheloropleiding in Utrecht kan hier wegvallen en andersom.'' (MEREL STRAATHOF)

Lees een uitgebreid interview met de rectoren in Het Parool van dinsdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden