VU-studenten vatten moderne geneeskunde samen in 1200 pagina's

Twee geneeskundestudenten van de Vrije Universiteit hebben een synopsis gemaakt van de volledige moderne geneeskunde. 'Het is een soort Wikipedia voor artsen.'

Vrije Universiteit Beeld anp
Vrije UniversiteitBeeld anp

Veerle Smit (23) gaat vijf weken op vakantie. Welverdiend, want het afgelopen jaar heeft ze werkweken van zestig uur gedraaid naast haar fulltime studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit (VU).

Met haar zakenpartner en studie­genoot Romée Snijders (23) en een team van bijna honderd studenten en specialisten maakte ze Compendium Geneeskunde, een synopsis van alle 27 disciplines van de geneeskunde - vier delen, 1200 pagina's. "Voor zover wij weten is er in de hele wereld niet zo'n boek."

Ezelsbruggetje
"We hebben een visueel overzicht gemaakt van de moderne geneeskunde," zegt Snijders. Tijdens hun studie werkten de twee bij hetzelfde bedrijf, waar ze andere studenten voorzagen van samenvattingen en overzichten.

"Geneeskundestudenten krijgen een paar keer per jaar een overzichtstoets om te kijken waar ze slecht op scoren. Je moet al snel een hele stapel boeken doorlezen ter voorbereiding."

Smit en Snijders hebben hun ervaring ingezet om het boek zo overzichtelijk en visueel aantrekkelijk mogelijk te maken. Smit: "Normaal gesproken zijn studieboeken erg saai, met veel tekst en weinig kleur. Nu hebben we zo veel mogelijk plaatjes en ezelsbruggetjes gebruikt. Niets staat er dubbel in, het boek staat vol met verwijzingen naar andere hoofdstukken."

Het is niet alleen voor studenten bruikbaar, maar ook voor medische professionals. Snijders: "Hiervoor was er nog geen compleet naslagwerk van de moderne geneeskunde. Voor praktiserende medici is het handig snel even iets te kunnen opzoeken. Eigenlijk hebben we een soort Wikipedia gemaakt, maar dan visueel en geverifieerd door artsen."

Vertaling
De vrouwen zijn bezig met de derde druk. "We hadden nooit kunnen dromen dat het zo goed zou gaan," zegt Smit. "We zijn ook al in België aan het verkopen en we krijgen positieve reacties uit het buitenland op een eventuele vertaling. Misschien komt er een app of een versie voor leken. Of we maken een boek voor een andere studie, zoals rechten."

Winst maken Smit en Snijders nog niet. Ze hebben een BV opgezet en zelf ook veel geïnvesteerd. Ze denken er niet aan hun studie op te geven. Snijders: "We moeten allebei nog drie jaar coschappen lopen en dan nog vijf à zes jaar specialiseren. Juist de combinatie van dokteren en management ligt ons goed."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden