VU-studenten beginnen zaak tegen El Al wegens racisme

Vijf VU-studenten willen een rechtszaak aanspannen tegen El Al omdat de Israëlische luchtvaartmaatschappij passagiers zou discrimineren op basis van huidskleur.

Hanneloes Pen
null Beeld anp
Beeld anp

Ze worden gesteund door het College voor de Rechten van de Mens, een orgaan van de Nederlandse overheid.

Veertien studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam maakten in januari 2011 een studiereis naar Israël. Bij de veiligheidscontrole selecteerde El Al vijf getinte studenten - van onder meer Pakistaanse, Afghaanse en Marokkaanse afkomst - uit het gezelschap voor het stellen van extra vragen. Zij kregen een sticker met een T op hun ticket. De overige negen - blanke - studenten kregen een sticker met een S en werden niet aan een nader onderzoek onderworpen.

De vijf kregen vragen over hun afkomst en die van hun ouders. Volgens de studenten werd hun handbagage in hun afwezigheid gecontroleerd en werden ze in aparte hokjes ontkleed gefouilleerd. De studenten zeiden dat ze in een zeer koude cabine hun ondergoed moesten uittrekken. Zij hebben dat onderzoek als vernederend ervaren. Alle studenten mochten na het veiligheidsonderzoek mee op de vlucht. Het CRM concludeert dat de studenten in hun waardigheid zijn aangetast en dat een bedreigende omgeving is gecreëerd.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden