Plus

VU stoomt vluchtelingen klaar voor universitaire studie

De bollebozen onder vluchtelingen in Nederland vinden al snel hun weg naar de VU: het is de enige universiteit met al bijna veertig jaar een schakeljaar om vluchtelingen voor te bereiden op een universitaire studie.

Omdat veel studies in Nederland in het Engels zijn, moeten statushouders ter voorbereiding Nederlands én Engels leren Beeld Rink Hof
Omdat veel studies in Nederland in het Engels zijn, moeten statushouders ter voorbereiding Nederlands én Engels lerenBeeld Rink Hof

Ze vallen nauwelijks op tussen de gewone VU-studenten. Dezelfde modieuze tassen, etuis, jeans en sneakers. Jassen hangen ze over hun stoel, tassen blijven op tafel liggen.

Maar het grootste verschil met gewone studenten is dat deze jongeren nog geen officiële studenten zijn. Ze zitten eigenlijk nog op de middelbare school, want zo zien ze het VASVU-schakeljaar.

Ze krijgen wiskunde B op vwo-6-niveau van Kees Smit, hoofd van VASVU (Voorbereidend jaar Anderstalige Studenten VU) op een donderdagmiddag. Cosinus, functies, analyse, dat soort dingen. Voor iemand die wiskunde B al gauw liet vallen, alsnog onbegrijpelijk.

Praten in de les
Verder leren ze Engels, geschiedenis, biologie en scheikunde - zoals honderdduizenden leerlingen in Nederland. Maar ze leren ook dat je hier wordt geacht te praten in de les, dat je niet alleen hoeft te reproduceren wat de docent zegt.

Met 75 vluchtelingenstudenten en de ruim 40 schakelstudenten is de Vrije Universiteit Amsterdam de plek voor vluchtelingen die in Nederland willen (verder) studeren.

Deze jongeren zijn hierheen gevlucht, ze variëren in leeftijd van 18 tot 26. Voor ze Syrië verlieten, zaten sommigen op de middelbare school of volgden een studie die niet helemaal aansluit bij de Nederlandse eisen.

Bollebozen
Abdullah Nashef (24) studeerde bouwkunde in Syrië, maar kiest nu voor computer science. Hij had gehoopt dat hij met een tussenjaar meteen kon beginnen, maar hij moest eerst Nederlands leren, het schakeljaar volgen en pas na de toelatingstoetsen, die binnenkort volgen, kan hij hopelijk de studie gaan doen. "Het duurt allemaal wel lang."

Niet dat ze klagen, maar deze jongeren willen gewoon zo graag.

Dit zijn bollebozen. 'Dankjewel' zeggen ze als ze worden gecomplimenteerd met hun Nederlands. Maar zij vinden het niet meer dan normaal dat je de taal leert van het land waar je woont. En dat ook nog binnen een jaar.

"Hoe doe je dat?" vragen mensen haar in het azc in Alkmaar waar ze nog woont, zegt de Oeigoerse Ekide Yasin (20). "Als je het wilt, dan lukt het je gewoon." Volgend jaar wil ze econometrie gaan studeren.

Grote teleurstelling
Toch zal alles afhangen van het succes van het doorlopen van dit schakeljaar. "Soms zakken studenten of worden ze toch niet aangenomen op hun opleiding, zeker bij geneeskunde, waar een decentrale selectie is," zegt Wilfried Meffert, een van de docenten van het VASVU-schakeljaar, dat sinds 1980 bestaat. "Dat is een ontzettend grote teleurstelling."

Bovendien is het schakeljaar niet gratis: een voorbereidend jaar op niet medische vakken kost ongeveer 2000 euro, voor geneeskunde en aanverwante studies is het zelfs 3000. Dat kunnen studenten betalen met een DUO-beurs voor inburgering of met een lening van het UAF, maar daarna moeten ze nog meer lenen, omdat ze nog zeker drie jaar verder studeren.

Nederlands én Engels leren
Ook zoiets waar veel mensen niet bij stil staan; omdat boeken en vaak ook hele studies tegenwoordig in het Engels zijn, moeten deze Syriërs, Irakezen en Eritreeërs niet alleen Nederlands leren, maar ook Engels. "En die talen lijken echt best wel op elkaar. Verwarrend," zegt de 23-jarige Mohammed Sadek uit Syrië.

Sinds kort hebben een paar van de schakeljaarstudenten een mentor in het kader van het Refugees-at-Campusproject van de VU en het UAF - dat vluchtelingen helpt een studie op te pakken.

Rasha Taran (19), twee jaar geleden uit Syrië gekomen, heeft een mentor die bedrijfskunde studeert. Een leuk meisje, samen probeerden ze wiskunde te leren. Maar ze hoopt vooral dat ze meer Nederlanders leert kennen, dat ze het land beter gaat begrijpen. "En dat ik er dan helemaal bij hoor."

Abraham Kuyperlezing

Tijdens de jaarlijkse Abraham Kuyperlezing van de VU dinsdag 11 april in de Westerkerk kijkt de VU nader naar vluchtelingenstudenten. Wat zijn hun verhalen? Schrijver Ernest van der Kwast, die het afgelopen jaar als schrijver aan de VU was verbonden, maakte een bundel verhalen voor vier vluchtelingenstudenten.

Tijdens de avond spreken onder meer Halleh Ghorashi, VU-hoogleraar diversiteit en integratie, Omar Hammad, VASVU-alumnus en nu student geneeskunde, en Mardjan Seighali, directeur Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden