VU onderzoekt verhandelbare parkeerrechten
De Vrije Universiteit (VU) doet een onderzoek naar verhandelbare parkeerrechten. Volgens hoogleraar Ruimtelijke Economie Erik Verhoef zou dat wel eens dé oplossing kunnen zijn voor de parkeerproblemen in Amsterdam.
Vanaf september gaan ongeveer vijfhonderd Rotterdamse automobilisten deelnemen aan een online experiment met het onderling verhandelen van parkeerrechten.
In een app krijgen deelnemers een beperkt aantal parkeerrechten en een budget om extra te kopen. Ze worden gevraagd elke dag aan te geven hoe ze na een denkbeeldige autorit naar hun werk de auto willen parkeren, waarbij ze kunnen kiezen tussen betalen voor een parkeerplek met geld, of met een parkeerrecht. Daarnaast mogen ze rechten kopen of verkopen.
Geen hoge parkeerkosten
In de praktijk zou een dergelijk systeem betekenen dat degenen die elke dag hun auto willen gebruiken, hiervoor slechts enkele rechten hoeven bij te kopen. Wie bereid is de auto te laten staan en rechten verkoopt, wordt wel flink beloond. Zo worden de schaarse plekken verdeeld zonder dat de parkeerkosten enorm toenemen.
VU-hoogleraar Ruimtelijke Economie Erik Verhoef wil hiermee kijken of parkeerproblemen opgelost kunnen worden op een andere manier dan mensen meer of minder te laten betalen. Weggebruikers lossen het probleem in feite zelf op, door een onderlinge markt. Verhoef: "Het is een budgetneutrale tussenvorm."
Minder lange wachtlijsten
Volgens Verhoef zou Amsterdam op een dergelijke manier slimmer kunnen omgegaan met bewonersvergunningen. "In sommige stadsdelen staan bewoners zo lang op een wachtlijst voor een parkeerplek, dat ze deze langer vasthouden dan nodig omdat ze bang zijn spijt te krijgen, en weer onderaan de lijst komen te staan."
"Maar stel nou dat we in een bepaalde wijk twee keer zoveel huishoudens als parkeerplaatsen hebben, en elk huishouden ieder jaar een half recht geven. Dan kunnen ze ieder jaar een afweging maken of ze hun auto wel of niet in de wijk willen neerzetten."
Wie het geen probleem vindt om de auto buiten de stad te parkeren, omdat die bijvoorbeeld toch al weinig wordt gebruikt, kan geld verdienen met de verkoop van het halve recht. Verhoef: "En als je de auto een jaar later toch thuis wil parkeren omdat je bijvoorbeeld een kind hebt gekregen, heb je veel meer kans om snel een vergunning te krijgen."
Verhoef hoopt tegen het einde van dit jaar de eerste resultaten te hebben.
Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.