VU-hoogleraar: Van Gelder maakt een kleine kans

Ringenspecialist Yuri van Gelder maakt hooguit een kleine kans om via de rechter alsnog deelname aan de toestelfinale van de Olympische Spelen in Rio af te dwingen, zegt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Yuri van Gelder tijdens de kwalificatie in Rio. Beeld anp

'Maar sporters gaan die kansberekening niet uit de weg," aldus Olfers. "In de sport hebben zij vaak ook maar 1 procent of een kleine kans op de zege.''

Zij reageert daarmee op de mogelijke juridische stappen die de turner overweegt na zijn verbanning wegens alcoholgebruik en wangedrag tijdens de Spelen in Rio. Dat juridische traject is volgens haar erg lastig, ook al omdat er zo veel partijen bij betrokken zijn. Bovendien is de tijdsdruk erg groot om alsnog gelijk te krijgen bij een of meerdere rechters.

Tijd verspeeld
Olfers stelt dat Van Gelder kostbare tijd heeft verspeeld door mee te werken aan een vertrek uit Rio. "Hij had volgens het contract tussen NOC*NSF en de atleten in Rio spoedeisend en bindend advies kunnen vragen en meteen kunnen laten weten dat hij het er niet mee eens is."

Volgens de hoogleraar is van juridisch belang wat de grondslag is geweest van de verbanning uit Rio. Vraag is hoe NOC*NSF die motivatie op schrift heeft gezet. "Dat besluit is nooit openbaar gemaakt." Op basis daarvan kan Van Gelders raadsman Cor Hellingman wellicht gaten schieten in de uitsluiting. "Hij moet de onredelijkheid van het besluit aantonen en daarover kunnen wij nu niet oordelen, want we kennen de feiten niet. In een eventuele rechtszaak komt straks alles op tafel."

Een arbitrage bij het CAS in Rio lijkt Olfers niet voor de hand liggend. Daarvoor is de instemming van beide partijen nodig en het is de vraag of NOC*NSF daarmee instemt.

Vervanger
Zelfs als alle juridische obstakels zijn overwonnen, dan nog is niet gezegd dat de ringenfinale haalbaar is. Intussen is een vervanger - een Fransman - aangewezen voor de toestelfinale, bij wie eveneens verwachtingen zijn gewekt.

Olfers meent dat de term wangedrag altijd subjectief is. Maar NOC*NSF heeft volgens haar in het contract tussen sporter en sportkoepel een grote beleidsruimte. "Het is niet handig voor een olympische sporter om uren zoek te zijn, ook gezien eventuele dopingcontroles. Aan de andere kant is het een zware maatregel die tegen hem is genomen."

'Jetlag geen bezwaar'
Volgens turncoach Rob Stout zou de turner, mocht hij deelname aan de olympische finale aan de ringen kunnen afdwingen, nog gewoon een goede oefening kunnen neerzetten in Rio. "Natuurlijk is het niet bevorderlijk: jetlag heen, jetlag terug, jetlag heen. Maar ringenturnen is één kunstje. En die kracht verlies je niet door zo'n week," zegt Stout, oud-coach en opleider van Van Gelder.

"Yuri heeft ook niks te verliezen. Hij wordt in het slechtste geval achtste, net als in de kwalificaties. Dus het kan alleen maar beter. Ik denk wel dat het kan. Hij zou ook zo maar zesde kunnen worden. Nee, ik zag hem sowieso geen medaille halen. Dan moet je 15,65 turnen," aldus Stout, die de achtjarige Van Gelder de eerste beginselen van het turnen bijbracht.

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.