VU-hoogleraar levert bijdrage aan Nobelprijswinnend onderzoek

VU-hoogleraar Jo van den Brand leverde een belangrijke bijdrage aan het Amerikaanse zwaartekrachtsgolvenonderzoek dat dinsdag de Nobelprijs voor Natuurkunde ontving.

VU-hoogleraar Jo van den Brand doet sinds 1995 onderzoek naar het heelal Beeld anp
VU-hoogleraar Jo van den Brand doet sinds 1995 onderzoek naar het heelalBeeld anp

De prestigieuze prijs is toegekend aan de Amerikanen Rainer Weiss, Barry Barish en Kip Thorne. Zij leverden het eerste directe bewijs voor het ontstaan van gravitatiegolven in het heelal.

De Amerikanen werken samen vanuit het Ligo-project, een samenwerkingsverband van ruim duizend onderzoekers uit meer dan twintig landen. VU-hoogleraar Jo van den Brand leidt de Europese tak van het project, genaamd Virgo. Veel van de gegevens die hebben bijgedragen aan het prijswinnende onderzoek zijn geannalyseerd in Amsterdam. Van den Brand is nauw betrokken bij de belangrijke ontdekking.

Trillingen
Van den Brand is verheugd. "En trots dat de Nobelprijs dit jaar is toegekend aan het onderzoek naar zwaartekrachtsgolven," zegt hij in een persbericht van de Vrije Universiteit. "We weten al honderd jaar, sinds Albert Einstein, dat er zoiets bestaat als zwaartekrachtsgolven, trillingen in ruimtetijd. Maar we hebben ze nu voor het eerst met onze eigen ogen gezien."

Sinds 1995 doet Van den Brand onderzoek naar het helal als hoogleraar en leider van de vakgroep Subatomaire fysica bij de VU.

Vastbeslotenheid
De Amerikaanse Nobelprijswinnaars zijn volgens de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen "met hun enthousiasme en vastbeslotenheid'' van onschatbare waarde geweest voor het succes van Ligo.

Zwaartekrachtgolven ontstaan volgens de algemene relativiteitstheorie van Einstein altijd wanneer een massa versnelt, bijvoorbeeld wanneer een kunstschaatser een pirouette maakt of een paar zwarte gaten in het heelal om elkaar heen draaien. Einstein was ervan overtuigd dat ze nooit gemeten zouden kunnen worden.

Lees ook: Altijd al willen weten wat die Nobelprijsonderzoekers doen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden