VU: Grote groei gedwongen opnames psychiatrische patiënten

Het VU medisch centrum in Amsterdam. ©ANP

In Amsterdam is het aantal gedwongen opnames van psychiatrische patiënten de afgelopen twintig jaar sterk toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van Louk van der Post die 25 januari promoveert bij medisch centrum VU.

Uit zijn onderzoek is gebleken dat het aantal spoedeisende psychiatrische consulten in Amsterdam de afgelopen twintig jaar is verdubbeld. Het aantal psychiatrische patiënten dat met de politie in aanraking is gekomen is zelfs verviervoudigd.

Risicofactoren

Uit zijn onderzoek blijkt ook dat sommige groepen allochtone Nederlanders een grotere kans hebben gedwongen opgenomen te worden. Het gaat hierbij vooral om Nederlandsers van Surinaamse afkomst en met wortels in sub-Sahara Afrika. Ook mensen die alleen wonen hebben een grotere kans op gedwongen opname.

Herhaling
De kans op gedwongen opname is aanzienlijk groter voor patiënten die al eerder een dwangopname hebben meegemaakt. De meerderheid van deze groep patiënten is niet tevreden over de ondergane dwangopname en is ook minder tevreden over de ontvangen hulp, vergeleken met patiënten zonder dwangopname ervaring.

Van der Post onderzocht in totaal 4600 crisisconsulten bij de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam en bij Acuut Behandelteam Centrum Oud West. Hij volgde 252 patiënten na het crisisconsult en interviewde deze groep drie keer gedurende een periode van twee jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden